Home Uncategorized Crkva Svetog Georgija konačno dobija novu fasadu

Crkva Svetog Georgija konačno dobija novu fasadu

redakcija

Grad Smederevo izdvojiće 7,3 miliona dinara za sufinansiranje radova na sanaciji i revitalizaciji fasade crkve Sv. Velikomučenika Georgija na smederevskom trgu.
Fasada hrama ruinirana je i godinama se nije obnavljala. Iz smederevske Crkvene opštine nije saopšteno koliko će ukupno planirani radovi koštati i koliko će trajati.

Crkva je podignuta u periodu od 1850. do 1854. godine i spada među najveće hramove 19. veka u Srbiji. Izvedena je kao prva reminiscencija jednog srpskog srednjevekovnog spomenika, crkve Svete Trojice manastira Manasije.
Njen protomajstor bio je poznati makedonski neimar i zograf Andreja Damjanov iz Velesa, koji je po nešto izmenjenom planu arhitekte Jana Nevole zidao crkvu.
Fasadu crkve odlikuje bogata plastična dekoracija izvedena kao spoj srpske srednjevekovne tradicije, baroka i islamskog uticaja.


S obzirom na to da nije bila oslikana, dok je prvobitan ikonostas stradao za vreme Prvog svetskog rata, Upravni odbor Crkvene opštine Smederevo 1935. godine zaključuje Ugovor o živopisanju hrama i izradi ikona za ikonostas sa Andrejom V. Bicenkom, akademskim slikarem iz Beograda.
Od 1982. proglašena je spomenikom kulture.

Inače, za sufinansiranje programa od javnog interesa koje realizuju crkve i verske zajednice, ove godine iz gradskog budžeta biće izvodjeno ukupno 11 miliona dinara.

4 comments
0

Slične vesti

4 comments

Lepigradekoteimdade 06.10.2020 - 08:34

Sram vas biilo za deset godina ste totalno unistili jedan prelepi grad, ali vama to nije ni vazno.Smederevci ako vas joste ima vi ste to dozvolili i sada vidite sta ste uradili, nemate nikakvu bolnicu ,posta vam je u rasulu, trg unisten, gradske ulice katastrofa, pa probudite se ljudi aman,a jos veca bruka gradonacelnik vam se zove Bec.Uvek je bilo dodjose divlji isterase pitome.

Reply
Gradjanin 07.10.2020 - 15:45

Tek sada sledi totalni raspad Sd….tzv.rukovodstvo grada je sa sela bbez ozbiljne vizije i znanja tako da nema nade za ovaj nekada prestoni grad.

Reply
Plavi+ 10.10.2020 - 16:46

i jedan i drugi kometar su pravi i na mestu, ali….
… to je zato što obrazovani Smederevci (gradski) ne žele da budu u upravi,
…i zato što ne mogu (od dođoša) da budu na mestu za vođenju grada,
… i zato što što je više od pola građana došlo u SD, itd,, itd,

Reply
Bivša Smederevka 13.10.2020 - 08:12

Neverovatno je da I jedna ovako lepa vest pojedincima može da bude povod za pljuvanje po svima I svemu, što nije po njihovom ukusu, iako su pametni odavno zaključili: “O ukusima se ne raspravlja!” (Na svu sreću, u “vazda otvorenom” gradu na Dunavu ih nema mnogo.)

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!