Home InfoSport Članovi „Čelika“ osvojili dva vrha planine Device

Članovi „Čelika“ osvojili dva vrha planine Device

by Redakcija

U ndelju 11.aprila, PSK Čelik Smederevo uspešno je izveo akciju na planini Devica u okolini Sokobanje.

Članovi kluba, stazu su započeli od nekadašnjeg bolničkog kompleksa „Očna bolnica“ , lepom šumskom stazom sve do izletišta Kalinovica, zatim dalje do izvorišta Šopur gde su napravili pauzu, dopunili zalihe vode i nastavili do prvog vrha Oštra čuka vsine 1075m.

Prelep sunčan dan podario je pogled na sve strane. Mogao se videti kako snegovi na Midžoru i Tremu još uvek prkose proleću. Posle Oštre čuke nastavljeno je se spuštanjem južno, zatim kolskim putem do podnožja drugog vrha Aleksin kamen 1100m .

 

Tu je planinarsku ekipu sačekao malo strmiji uspon kamenitom stazom. Sa vidikovca ispod Aleksinog kamena se jasno prikazao jug Srbije. Ručak, odmaranje i uživanje na suncu. Spust lepom krivudavom stazom pored stena, i ovde se ekipa našla ponovo između dva vrha Device, a zatim kolskim putem došli do još jednog izvora, nešto kasnije, stazom koja prolazi ispod same stene „Oštre čuke“ izašli na prevoj Vlasina koji razdvaja planinu Devicu i planinu Ozren.

Nakon pauze, smederevska ekipa našla se na asfaltnom putu koji spaja Sokobanju i selo Jezero. Proračun vremena se pokazao tačnim, tako da su na vreme uspeli da se spuste autobusom do gornjeg odvajanja puta prema vodopadu Ripaljka, spomenika prirode 1. kategorije.

Vodopad u punom sjaju , prelepo mesto kojim je završen planinarski dan.

Mrak je pao po izlasku na magistralni put prema Aleksincu .

Među planinarima Čelika bila su i tri sjajna bisera PSK Čelik Smederevo – Vasilije, Dimitrije i Andrija, koji su dodatno ulepšali dan. Nasmejani i zadovoljni dečaci. To je važno!

Staza je bila duga 16 km uz kumulativni uspon 900 m.

 

tekst: Aleksandar Stevanović
foto: Srđan Cicmil

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!