Home InfoDruštvo Cisterne s gasom usred Smedereva

Cisterne s gasom usred Smedereva

by redakcija

Dunavski kej u Smederevu ima pasionirane šetače, zaljubljene parove u parku, decu koja se igraju na igralištu i – cisterne sa TNG-om koje stalno prolaze!

– Dok su bili samo vagoni sa limovima, rudom i koksom još i nekako… Sad kad vidim čitave kompozicije cisterni s gasom baš mi nije svejedno, odmah gledam gde mi je unuk – objašnjava stariji Smederevac koji stanuje preko puta i, kako kaže, izvodi unuka u park kad god je vreme lepo.
 
Cisterne sa tečnim naftnim gasom idu od i do skladišta, najvećeg te vrste u Srbiji, u zoni koja je do njegovog podizanja urbanističkim planovima bila predviđena za otvorene sportske terene, zeleni pojas i šetalište. Skladište je građeno i izgrađeno da bi u neko doba dobilo i dozvolu, a sve je stiglo do Tužilaštva za organizovani kriminal, o čemu je „Blic“ već pisao. 
 
Po tvrdnjama Uprave za transport opasnog tereta, nema ničeg spornog u tome da se centrom grada kreću cisterne sa tečnim gasom.

– Dozvole za transport opasnog tereta izdaju se samo za opasni teret klase 1 – eksplozivi i klase 7 – radioaktivne materije, a za transport tečnog naftnog gasa nije potrebna posebna dozvola – stoji u odgovoru Ministarstva. Što se tiče incidenta sa cisternom koja je nedavno iskliznula iz šina, ni to nije problem.
 
– U vezi s vanrednim događajem, koji se dogodio početkom jula, Uprava za transport opasnog tereta kontaktirala je sa „Železnicama Srbije“ ali i sa preduzećem „Petrol LPG“ d.o.o. Informisani smo da je došlo do iskliznuća vagona na industrijskom koloseku čiji je korisnik „Petrol LPG“ d.o.o. Prilikom iskliznuća vagon cisterna bila je prazna i nije došlo do curenja gasa, tako da preduzeće nije ni prijavilo vanredni događaj. Oni bi bili u obavezi da ga prijave da je došlo do curenja – objašnjavaju iz Uprave.
 
Dakle, dok ne curi, nije opasno. Tek potom događaj postaje „vanredan“.

Neizmešteni kolosek

Nije bilo izbora u poslednjih petnaestak godina da se kandidati nisu kleli da će ovaj kolosek ukloniti čim dođu na vlast, a nisu zaostajali ni oni koji su već bili izabrani. Tako je Velimir Ilić, tada ministar za kapitalne investicije, u februaru 2005. obećao da izmeštanje koloseka počinje za mesec dana! „Samo“ deset godina kasnije kolosek je još u upotrebi.

Miroslav Đorđević
 

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!