Home Zanimljivosti Čemu služe mačji brkovi?

Čemu služe mačji brkovi?

redakcija

Brkovi su duge, debele i čvrste dlake oko mačje njuške i duge dlake oko obrva. Poznati su kao taktilne dlake (lat. vibrissae) koje imaju koren duboko u koži lica i ne linjaju se tako često kao ostala dlaka. Područje lica na kome rastu brkovi, bogato je nervnim završecima i krvnim sudovima.

 

Činjenice o brkovima 

Prve dlake koje mačićima izrastu još u materici su upravo brkovi. 

Nema tačnog broja brkova koji su prisutni na svakoj pojedinačnoj mački, iako ukupan broj vidljivih brkova na njuški mačke obično iznosi 24, s jednakim brojem brkova sa svake strane nosa. 

Brkovi su oko tri puta deblji od normalne mačje dlake i mnogo osetljiviji. Osetljivi nervni završetci u jastučiću osetiće i najlaganiji kontakt sa vrhovima brkova. 

Neke vrste mačaka nemaju brkove ili imaju vrlo kratke, kao što je Sfinks mačka koja je bez dlake. To je uzrokovano genetskom anomalijom koja rezultira bezdlakim mačkama. 

Mačka sa kovrdžavim krznom, kao što su različite reks vrste, može da ima i kovrdžave brkove. 

Ne smete nikada šišati mačje brkove!

Čemu služe brkovi? 

Brkovi se nalaze na delu njuške bogatom nervima i krvnim sudovima i pomažu mački da se snalazi u svakodnevnom životu. To je posebno korisno kod slepih i slabovidnih mačaka, a služe i kao potpora očima kada se mačka nalazi u mraku ili slabo osvetljenim prostorima. 

Brkovi su dobri indikatori mačjeg raspoloženja. Mačka će povući brkove unazad i priljubiti ih uz lice ako se brani, ako je ljuta ili pod stresom. To je obično praćeno siktanjem. Opuštena, srećna ili radoznala mačka će brkove držati u položaju više prema napred ili će trzati brkovima i nosom kako bi pokazala da je zainteresovana i kako bi osetila miris. 

Možete dobiti sliku osnovnog zdravlja vaše mačke prema stanju brkova, a mačka koja ima lomljive, tanke brkove ili joj nedostaju uglavnom je u lošem zdravstvenom stanju. 

Najvažniji zadatak brkova je da pomognu mački da proceni da li će moći da se provuče kroz male prostore i otvore. 

Mačji brkovi proviruju sa svake strane lica proporcionalno širini tela zdrave mačke. Ali ako je vaša mačka gojazna teško da će brkovi da porastu u skladu sa njenim obimom. Kada mačka želi da prođe kroz otvor ili neki uski prostor, brkovi će joj reći da li njeno telo može da prođe kroz otvor. 

Ako brkovi lagano dodiruju strane prolaza, mačka će proći kroz njega, ako se brkovi saviju pri prolazu mačka će se povući, jer joj to govori da neće proći kroz otvor. 

Brkovima treba relativno dugo vremena dok izrastu do pune dužine i ne linjaju se tako često i obimno kao krzno pa ćete ih retko pronaći dok čistite. Osim svega navedenog, za brkove se smatra da donose sreću, zato pazite na svoju mačku i zaželite želju kada pronađete brk.

Izvor: index.hr

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!