Home InfoHronika Bivši radnici „Želvoza“ pištaljkama traže plate i doprinose

Bivši radnici „Želvoza“ pištaljkama traže plate i doprinose

by redakcija

Bivši zaposleni u „Želvozu“ kojima je firma ostala dužna tridesetak plata i tri godine neuplaćenih doprinosa, ponovo su protestovali na ulicama Smedereva.

Bez rezultata su ostali razgovori u Ministarstvu privrede, a nije bilo ni odgovora na pismo koje su uputili premijeru Vučiću, pa su ponovo odjekivale pištaljke.

– Kada smo odlazili iz firme i potpisivali ugovore država kao tadašnji vlasnik, obavezala se da nam sva zaostala potraživanja isplati u 24 rate. Prošlo je bezmalo tri godine kod jedne grupe, godina i po kod druge, ni jedni ni drugi žutu banku nismo videli – objašnjava Goran Marković zašto su izgubili strpljenje.
 
– Pre nego što smo se skupili, javila mi je gradonačelnica da je u Vladi napravljen spisak od 15 firmi kojima će biti povezan staž, a da smo mi na 12. mestu – preneo je okupljenima Dragan Golubović, jedan od organizatora protesta, ni sam ne znajući odgovor na pitanje koje je odjekivalo iz gomile: – Kada?
 
Možda u najgorem položaju od svih bivših iz „Želvoza“ su oni koji se zbog neuplaćenih doprinosa, mada su ispunili sve uslove, umesto u penziji nalaze na evidenciji NSZ.

 
– Nismo bolje prošli ni mi invalidi koji smo, kao, dobili penzije. Sada imam 70 godina, a radio sam 42, toliko mi u knjižici piše da imam staža. Već četiri godine imam privremeno rešenje i primam minimalnu penziju, jer od 2003. ni dinar mi nije uplaćen po osnovu invalidskog. Kada sam dobio listing iz PIO nisam mogao da verujem, sve same nule – priča svoju muku Marko Tasić.
 
Protestnu šetnju ulicama i pogotovo zadržavanje pred zgradom Gradske uprave, s pažnjom je propratila zavidna grupa policajaca. Pošto imaju ne baš prijatno iskustvo sa ranijim protestima radnika „Želvoza“, kada su provaljivali i upadali u prostorije Gradske skupštine, da bi potom jednom tamo i ostali štrajkujući glađu, ovome se nije čuditi.

Protest je protekao mirno, ali su zato najavljeni novi.

Škola ne upisuje nove đake
Smederevska Železničko-industrijska škola ove godine neće upisivati nove polaznike, kako tu kažu, „zbog problematičnog statusa“. Oni su školovali kadar uglavnom baš za remontere šinskih vozila, a „Želvoz“ ih je u najvećoj meri i finansirao.

M.Đorđević
 

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!