Home Info Birokrate koče konkurs

Birokrate koče konkurs

by redakcija

Najuspešniji smederevski učenici i studenti nisu dobili ni dinara stipendija iz gradskog budžeta zbog spore i nemarne birokratije. Gradski činovnici sedam meseci ne mogu da napišu pravilnik o raspodeli novca, te je zbog toga 12 miliona dinara, namenjenih mladima, zarobljeno u gradskoj kasi.

Konkurs za stipendije godinama je bio organizovan početkom godine, uglavnom u martu, ali je ove godine izostao. Učenici i studenti mesecima bez uspeha pokušavaju da saznaju šta je sa njihovim stipendijama.

– Prvo su rekli da će konkurs biti u martu, pa u maju, pa u junu. Evo, do sada se ništa nije desilo – kaže studentkinja sa kojom smo razgovarali.

"Novosti" su, takođe, više od mesec dana čekale odgovore na ova pitanja. Uz napomenu da je "član Gradskog veća zadužen za prosvetu Miša Ivković na godišnjem odmoru i da nije dostupan", a kasnije i izvinjenje zbog kašnjenja, dobili smo odgovor u kome, međutim, odgovora nema.

U nepotpisanoj elektronskoj poruci iz kabineta gradonačelnice Jasne Avramović navodi se da je "donošenje pravilnika u proceduri, i da će uskoro biti raspisan konkurs".

Ostala su da "vise" pitanja, zbog čega je piscima pravilnika potrebno sedam meseci da ga sroče, i zbog čega se novac koji postoji i koji je opredeljen za ovo, ne isplaćuje deci, i ima li za to odgovornih.

Krajem prošle godine Skupština grada promenila je pređašnju odluku koja je uređivala ovu oblast, i ukinula Fond za podsticanje i usavršavanje mladih talenata. Doneta je nova Odluka o osnivanju Budžetskog fonda za stipendiranje, podsticanje obrazovanja, nagrađivanje i usavršavanje učenika i studenata.

Budžetskim fondom upravlja i obavlja stručne i administrativne poslove nadležno odeljenje Gradske uprave, a način i uslovi korišćenja sredstava iz budžeta trebalo je da se utvrde Pravilnikom, na koji će saglasnost dati Gradsko veće.

Za stipendiranje i podsticanje obrazovanja, odlukom o budžetu grada za 2015. godinu izdvojeno je osam miliona dinara, a rebalansom budžeta planirano je još četiri miliona.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!