Home InfoDruštvo Bez pretplate RTS kao rijaliti

Bez pretplate RTS kao rijaliti

by redakcija

 

Ukidanje TV pretplate i prelazak RTS i RTV na finansiranje iz budžeta može povećati njihovu podložnost političkim pritiscima, piše Blic.
Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić odbacio je predlog da se pretplata naplaćuje uz porez na imovinu, kako je bilo predviđeno prvim nacrtima Zakona o elektronskim medijima, podseća Blic.
 
Kako je obrazloženo u vladajućoj koaliciji, građanima ne bi trebalo uvoditi nove namete, a država mora da nađe drugi način finansiranja javnih servisa. Međutim, mnogi nisu zadovoljni ovakvim predlogom. 
 
"Finansiranje javnih servisa iz budžeta bio bi korak unazad i smanjiće medijsku nezavisnost i povećati ograničenja", rekao je generalni direktor RTV Siniša Isakov. On je ocenio da bi najkvalitetnije rešenje bila pretplata koju bi javni servisi sami ubirali, što bi garantovalo "političku, ekonomsku i svaku drugu nezavisnost". 
 
I članovi Programskog odbora RTS iz opozicionih partija nisu za finansiranje javnih servisa iz budžeta. Jelena Trivan (DS), članica Programskog odbora RTS, smatra da će se bez javnog servisa cela medijska scena pretvoriti u jedan veliki rijaliti. 
 
"RTS je glomazan servis, ali sa adekvatnim socijalnim programom može se učiniti manjim. Nisam za to da se zbog nedostatka sredstava, ličnog nezadovoljstva programom ukine finansiranje RTS-a, a samim tim i sve ono što javni servis mora da pruži građanima, jer su javni servisi čuvari nacionalne kulture, jezika i imaju obrazovnu ulogu", kaže Trivanova. 
 
Bojan Đurić (LDP), takođe član Programskog odbora, kaže da tvrdnje da će u slučaju ukidanja mesečne pretplate od 500 dinara i ako država u potpunosti preuzme finansiranje RTS, vlast imati uređivačku politiku ove televizije, nisu tačni. On kaže da je preglomazni RTS ponašanjem prethodne i sadašnje vlasti doveden u situaciju da bira između dva rešenja koja su kao izbor između vešala i giljotine. 
 
"Nedostatkom novca stradaće prvo ono što je tek počelo da se razvija na RTS-u: ozbiljno političko novinarstvo, dokumentarni program, kao i deo sportskog i drugih programa", tvrdi Đurić. 
 
Država bi trebalo da izdvaja iz budžeta najmanje 70 miliona evra kako bi javni servis normalno funkcionisao i razvijao se. Kako smo nezvanično saznali, RTS će sačekati zvaničan predlog budžeta i u skladu sa tim razmišljati o otpuštanju radnika i budućnosti televizije. 
 
"Evropske direktive govore o tome da je svaka država dužna da obezbedi stabilno finansiranje javnih servisa. Ako plaćanje pretplate, kao što je sada slučaj, ne može da obezbedi stabilno finansiranje javnih servisa, onda se mora razmišljati o drugom modelu. Lično mislim da bi kombinovani model bio idealan, a to je da svi oni koji budu imali energetske socijalne karte, a takvih je oko 350.000, budu oslobođeni pretplate, a da umesto njih država plaća kroz budžet. Oni koji nisu takvog socijalnog položaja mogu da nastave plaćanje pretplate", kaže Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA. On smatra da bi uz takav model moglo doći do stabilnog funkcionisanja javnog servisa.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!