Home Info Bez plaćanja računa, živite u smeću

Bez plaćanja računa, živite u smeću

by redakcija

JKP "Čistoća" u Smederevu već nekoliko meseci ne odnosi smeće ispred privatnih kuća vlasnika koji ne plaćaju račune, kako bi ih podstaklo da izmire dug.

Direktor "Čistoće" Milovan Stošović rekao je agenciji Beta da se, od kako se dužnicima smeće ne odnosi, naplata od vlasnika porodičnih kuća povećala za približno 60 odsto.

Zbog dugovanja, uz radnike "Čistoće" ide i inkasant sa spiskom dužnika, vlasnika privatnih kuća, kojima smeće sada ostaje ispred dvorišta, u plastičnim vrećama koje redovno rastrgnu i raznesu psi u potrazi za hranom.

Stošović je rekao agenciji Beta da su zbog dužnika "posegli za jednom nepopularnom merom" ali "vrlo dozirano, ne bahato i ne tako naglo", da inkasanti idu s ekipom koja iznosi smeće i "one koji nikada nisu platili isključuju iz sistema iznošenja smeća".

To smeće, ako ga ne razvuku psi, čeka naredne dve sedmice ispred dvorišta s novim smećem, ali ni tada ne bude odneseno.

Cena iznošenja smeća je 3,52 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora bez obzira na dinamiku iznošenja koja ide od više puta na dan u centru grada, do dva puta mesečno iz ulica na obodu centra.

Smederevci u porodičnim kućama na stotinu metara od strogog centra -ako ne duguju "Čistoći" – mogu da se oslobode smeća dva puta mesečno, osim tokom zime kada iznošenje zavisi od vremenskih prilika.

Stošović je naveo agenciji Beta da "nema dovoljno vozila za češće iznošenje smeća" ali i da "nema potrebe" da se iz porodičnih kuća iznosi smeće češće "od jednom nedeljno".

On je rekao da gotovo svaka kuća ima po dve kante za smeće, koje se "napune za nedelju dana", a na pitanje šta gradjani rade sa smećem naredne sedmice, s obzirom da se smeće iz porodičnih domaćinstava iznosi na 15 dana, Stošović je odgovorio da gradjani smeće odlažu u "kese, plastične vreće, kartonske kutije".

Stanari stambenih zgrada nemaju problem sa odnošenjem smeća bez obzira na visinu duga, jer se smeće odlaže u kontejnere, a direktor "Čistoće" veruje da će se naplata poboljšati kada skupštine stanara istaknu u zgradi imena dužnika.

Kontejnere ispred stambenih zgrada u najužem centru radnici "Čistoće" prazne više puta dnevno, naveo je Stošović i dodao da kante za smeće duž trotoara prazne radnici preduzeća JKP Parking servis, ali ne zna kojom dinamikom.

Direktor "Čistoće" je kazao da ima stalnih pritužbi gradjana zbog toga što se smeće ne odnosi češće i naveo da je potrebno bar još pet vozila, ali nije mogao da kaže koliko ih sada ima.

"Kada bismo imali još bar pet vozila mogli bismo da u sistem iznošenja smeća uključimo moravska i šumadijska sela sa teritorije grada Smedereva", zaključio je Stošović.

Zbog toga što se iz sela ne iznosi smeće stvaraju se divlje deponije koje se prazne jednom godišnje u okviru akcije "Očistimo Srbiju".

Stošović je naveo da Smederevo ima gradsko smetlište Godominsko polje preko kojeg prolazi visokonaponska mreža, a ispod je magistralni gradski vodovod.

Javno komunalno preduzeće "Čistoća" potražuje 95 miliona dinara. Gradjani duguju nešto više od 62 miliona dinara, zanatlije oko devet, preduzeća 19 miliona dinara, a preduzeća u stečaju oko pet miliona dinara.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!