Home Info Bakir Izetbegović je poreklom Srbin iz Smedereva?

Bakir Izetbegović je poreklom Srbin iz Smedereva?

redakcija

Bakir Izetbegović je poreklom iz Smedereva, a njegovi preci su se prezivali Živković! Izetbegovići su u 18. i 19. veku bili poznata beogradska porodica, a daljim poreklom su iz Smedereva i prezivali su se Jahić, od Jahija – što na srpskom znači Živković.

Kako pišu Naše Novine, po bekstvu iz Srbije promenili su prezime u Izetbegović, koje su uzeli od bega Izeta.

U prilog tezi da i Bakir Izetbegović dobro zna od koga potiče ide i činjenica da njegov otac Alija Izetbegović nikada nije krio srpske korene, a u nekim njegovim ličnim dokumentima koje je svojeručno popunjavao stoji da je "Srbin muslimanske veroispovesti".

Istoričar iz Sjenice i dobitnik nagrade za 2013. godinu Salih Selimović, koji je veliki deo radnog veka posvetio istraživanju korena muslimanskog stanovništva na području Sandžaka, smatra da bošnjački član predsedništva BiH pokušava da pobegne od srpskog porekla iako je svestan da u njemu nema ništa sporno ili nepoznato.

– Bakir me je posebno interesovao s obzirom na neka njegova ranija iritirajuća istupanja… Međutim, opšte je poznato da su njegov otac Alija Izetbegović i Slobodan Milošević često u razgovorima pominjali Izetbegovićevo beogradsko poreklo – kaže ovaj istoričar.

Izvor: Vesti online

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!