Home InfoNaše priče „Baba Rada“ – Staro Smederevo kroz crteže i priče

„Baba Rada“ – Staro Smederevo kroz crteže i priče

redakcija

Ova jednospratna zgrada, koja se nalazi u glavnoj ulici (Đurđeva, Kralja Petra I, Maršala Tita) i po nekim dokumntima, izgrađena je 1943 godine. Iskaz i podatke o ovoj lepoj zgradi dali su Danica Perović i Milan Marković, koji su inače „indirektni“ unuci Radmile Mihajlović.

Naime, gospođa Radmila je sestra njihove babe Ružice – Seke Marković. Prvobitno su u zgradi bila četri stana u kojima su živele, dolazile i odlazile, mnoge porodice.

Gospođa Radmila, poznatija kao Baba Rada, koja je bila poznata krojačica, živela je u prvom stanu sa svojim mužem Gerasimom Mihajlovićem, starim trgovcem, sve 1984. godine. Posle njihove smrti ovaj stan je nasledila Dobrila Marković Lila, kojoj je baba Rada tetka, koja je pak, Danicina majka i Milanova tetka! Zanimljivo je da je u ovom stanu jedno vreme živeo sa svojom porodicom ipok. Veroljub Ranković, etnolog, kasnije i direktor Regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Semederevo.

Tokom 2000-te godine u ovom stanu je bila kancelarija protesnog „Otpora“ protiv tadašnjeg Miloševićevog režima, a posle je stan preinačen u lokal. Najpre se tu nalazio „Klub ljubitelja podvodnih aktivnosti“ (legendarni Đoka Gnjurac). Nešto kasnije tu je bio otvoren kultni kafe bar „Baba Rada“, a danas se tu nalazi kafe klub „ Snech“. *

Autor:
Nikola Tasić Cale
na bazi crteža Živadina Miloševića Žilica
i iskaza vlasnika, naslednika ili stanara

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!