Home Info Albanac preko Dubaia hoće Železaru?

Albanac preko Dubaia hoće Železaru?

by redakcija

Kor grupa iz Dubaija interesuje se za smederevsku Železaru. Mediji pišu da je jedan od suvlasnika Albanac Džeton Sadiku suvlasnik fabrike u Vučitrnu na Kosovu.

Navodi se i d su četiri direktora Kor grupe boravila u Beogradu 3. februara i tada su o detaljima preuzimanja razgovarala sa ministrom Nebojšom Ćirićem i šefom vladine radne grupe za prodaju čeličane Dušanom Nikezićem.

Četiri direktora “Kor grupe” iz Londona i Dubaija doletela su privatnim avionima u Beograd dva dana nakon što je Vlada Srbije i zvanično preuzela “Ju-Es stil”. Nikeziću i Ćiriću tada su predočili ozbiljne namere, koje su po dogovoru nakon tri dana uputili i pismeno na i-mejl adrese dvojice ministara.

Predstavnici “Kor grupe” početkom februara razgovarali su i sa ministrima Dušanom Petrovićem i Oliverom Dulićem. "Razgovarali smo o mogućoj saradnji u oblasti rudarstva u Srbiji. Oni su zainteresovani da ulažu, ali nema detalja" , rekao je Dulić. Na pitanje da li je sa “Kor grupom” razgovarao o kupovini Železare, Dulić je odgovorio da čeličana nije u njegovom resoru.

U pismu o namerama za preuzimanje Železare jasno stoji da bi “Kor grupa” preuzela sve tri fabrike “Ju-Es stila” – u Smederevu, Šapcu i Kučevu.

Ugovorom bi se obavezali i na izgradnju pogona za proizvodnju koksa u Smederevu gde bi u narednih pet godina uložili 500-600 miliona dolara. “Kor grupa” ne bi otpustila nijednog radnika u pomenutim fabrikama, čak bi se obavezala i na preuzimanje nove firme.

Reč je o državnoj fabrici za cinkovanje limova u Šapcu u kojoj bi zaposlili novih 250 ljudi. U pismu stoji da bi “Kor grupa” garantovala i promet čelika od 100 miliona evra koji bi isporučivala svojoj fabrici u Vučitrnu na Kosovu. Na taj način ova kompanija uspela bi da zatvori ceo proizvodni ciklus u nekoliko stotina kilometara.

“Kor grupa” je, inače, jedan od najvećih kupaca čelika smederevske Železare.

Ove dve firme godišnje su znale da prometuju i 200 miliona evra. Danas im teret ne bi bio ni to što Železara Smederevo pravi velike gubitke. Računica govori da bi minus poravnali razlikom u tržišnoj i proizvođačkoj ceni čelika jer su do sada „Ju-Es stilu“ plaćali čelik, možda i duplo skuplje nego što bi morali kada bi postali vlasnici ove kompanije , a ova firma ima rudu gvožđa i koks čime, između ostalog, Vlada Srbije i uslovljava kupce.

Grupa je u privatnom vlasništvu borda direktora iz Engleske, Indonezije i Rusije. Sedište firme je u Dubaiju, a predstavništva su u Njujorku, Moskvi, Istanbulu i Kazablanki. Predstavništvo “Kor Still Ag” u Londonu likvidirano je u septembru prošle godine. Deo firme koja se bavi metalima, mineralima i gasom godišnje prometuje 2,8 milijardi dolara i zapošljava 27.000 ljudi. Samo na Balkanu imaju 1.600 radnika.

Za čeličanu u Smederevu zainteresovan je i ukrajinski kralj čelika i vlasnik Fudbalskog kluba Šahtjor Rinat Ahmetov. Osim predsedništva Srbije, sa ovim biznismenom kontaktira i Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe. S druge strane, Vlada je angažovala još jednog domaćeg biznismena koji pregovara sa Lakšmijem Mitalom, indijskim kraljem čelika.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!