Home InfoEkologija Naftna mrlja pluta Dunavom, službe tvrde da nisu nadležne

Naftna mrlja pluta Dunavom, službe tvrde da nisu nadležne

by redakcija

Kod zidina Smederevske tvrđave – u blizini ušća Jezave u Dunav, te nedaleko od stare Luke – pre tri dana su se pojavile naftne mrlje, ali niko od nadležnih ne saopštava ni koliki je stepen zagađenja, ni koje kriv za ovaj akcident.

U gradskoj Ekološkoj inspekciji kažu da nisu nadležni, baš kao ni smederevsko odeljenje Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, iz kojeg je preporučeno da se obratimo Inspekciji za vode, koja je u sastavu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Tamo, ipak, ne misle tako…

– To je, zapravo, više u domenu rada Inspekcije za zaštitu životne sredine – smatra šef Dragoslav Đorđević, uz napomenu da su za problem saznali od novinara. – Jaka košava otežava utvrđivanje stepena zagađenja, ali ćemo u daljem postupku utvrditi o čemu je zaista reč.

Šef Lučke kapetanije u Smederevu Branislav Mališić kaže da ni oni nemaju ingerencije, a u Rečnoj policiji nezvanično saznajemo da nemaju zvanična obaveštenja o tome otkud nafta u Dunavu.

Jer, u rejonu pojave nafte je svakodnevno usidreno ili prolazi na desetine teretnih brodova, šlepova i barži. Na potezu od Stare do Nove Luke posluje petnaestak firmi koje se bave transportom razne robe, pa i nafte, ali je za utvrđivanje porekla ove ekološke katastrofe u najavi ipak potrebno da nadležni obave svoj posao i obave propisane procedure. 

S OBZIROM na to da je Luka u Smederevu, odnosno ovaj deo plovnog puta, poznata i po rečnim "gusarima" koji kradu grivo sa brodova, ne isključuje se ni mogućnost da je neko od njih izgubio tovar…

J.Ilić

 

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!