Home Zanimljivosti 8 razloga zašto držati mačku u kući

8 razloga zašto držati mačku u kući

redakcija

Postoji bezbroj opasnosti za mačke na ulici. Držite svog mezimca unutar 4 zida kako bi on ostao živ i zdrav.

Najvažniji faktor u određivanju životnog veka mačke zavisi od toga da li ona živi u kući ili na ulici. Kućne mačke žive između 12 i 18 godina, a mnoge dožive i rane dvadesete, dok mačke koje imaju slobodu da lutaju ulicama žive oko 4 do 5 godina. Svakako, mačka će tražiti da je pustite napolje, međutim, da li je to toga vredno? Opasnosti sa kojima se mača suočava često ugrožavaju njen život. POgledajte nekoliko najučestalijih pretnji po njen život: 

1. Ulica 

Svake godine automobili udare na hiljade mačaka. 

2. Automobili 

Zimi, mačke traže ugodno mesto za odmor. Motor automobila je topao i smrtonosan. Veliki broj mačaka ne iskoči na vreme i pogine pri paljenju motora. 

3. Antifriz i ostali otrovi 

Puno ljubimaca voli slatkasti ukus antifriza. Ako naiđu na lokvu antifriza na ulici, garaži ili u komšijskom dvorištu, polizaće svu toksičnu tečnost. Otprilike jedna kašičica uzrokuje bonu, dugotrajnu smrt mačke ili psa. 

4. Druge mačke i životinje 

Svi smo čuli zvukove mačje tuče. To nije uvek samo igra – mačke mogu jedna drugu ozbiljno povrediti, kao i druge životinje. Mogu im ostati teške, dugotrajne rane, a na taj način mogu zaraditi i neku bolest. 

5. Zlostavljanje 

Nažalost, koliko god nam je teško to da prihvatimo, na ovom svetu postoje sadisti, a mačke su vrlo laka meta za sve vrste mučenja. 

6. Izgladnjivanje 

Mačke nisu golubovi pismonoše – istrenirane da uvek pronađu put do kuće i mogu da se izgube. Takođe, u svojim avanturama mogu da se negde zaglave ili povrede do te mere da ne mogu da dođu do svog doma čak i kada znaju put. Tada počinje polako izgladnjivanje, usporavanje rada srca ili smrzavanje. 

7. Azil i sklonište za mačke 

Ovo može postati sudbina vaše mačke, a postoji i mogućnost da će biti uspavana. 

8. Obeležavanje terena 

Ovo nije opasno, ali nije ni prijatnog mirisa. Mačke koje se slobodno kreću osetiće obeležja drugih mačaka, pa bi i vaša mogla da počne da obeležava svoj dom.

Izvor: index.hr

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!