Home ZanimljivostiPoznati Preminuo Srđa Popović

Preminuo Srđa Popović

redakcija

Advokat i borac za ljudska prava Srđa Popović preminuo je u 76. godini života, posle kraće i teške bolesti u Beogradu.

 

Srđa Popović (1937–2013), rođen u Beogradu; Pravni fakultet je završio 1961. i postao partner u porodičnoj advokatskoj kancelariji koju je 1933. osnovao njegov otac Miodrag. Ubrzo je postao najistaknutiji advokat ljudskih prava u Jugoslaviji. Posle studentske pobune u Beogradu juna 1968. usledila su hapšenja i suđenja, a gradom je kružila pesmica:
 
zidovi, zidovi
niotkuda vrata
zovite mi, molim vas,
Srđu advokata.

 
Branio je mladog Zorana Đinđića, ali i Dobricu Ćosića, Vuka Draškovića, Miću Popovića, Gojka Đoga, Leonida Šejka, Vojislava Šešelja, Mihaila Markovića, Dragoljuba Mićunovića, Nebojšu Popova, Kostu Čavoškog, Dušana Makavejeva, Željka Ražnatovića Arkana, Franju Tuđmana, Vladimira Šeksa, Dobroslava Paragu, Ivana Zvonimira Čička.

U svetu je postao poznat još 1976. godine kada je bio na naslovnoj strani londonskog "Tajmsa", koji ga je opisao kao "čoveka koji je dugo žigosan u Jugoslaviji, jer je jedan od hrabrih muškaraca i žena koje brane progonjene zbog svojih uverenja".
 
Bio je jedan od najvećih protivnika režima Slobodana Miloševića, odnosno jedan od prvih intelektualaca koji je na njega ukazao kao "veliku opasnost".
 
Godine 1989. je pokrenuo nedeljnik "Vreme". Često je proglašavan izdajnikom srpstva. Zbog javnih pretnji 1991. izbegao je u SAD odakle se vratio posle svrgavanja Miloševića 5. oktobra 2000. godine.
 
U novije vrijeme je kao zastupnik porodice ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića.

“U krivičnoj prijavi protiv predsednika SRJ, Vojislava Koštunice, kao i šefa Vojne službe bezbednosti, Aca Tomića, naveo sam dokaze koji ukazuju na to da je postojala veza između oružane pobune JSO-a i kasnijeg atentata na predsednika srpske vlade, dr Zorana Đinđića” – kaže Srđa Popović za Portal Analitika.“

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!