Home ZanimljivostiPutovanja 125 godina legendarnog Mulen ruža

125 godina legendarnog Mulen ruža

redakcija

Poznati francuski kabare Mulen ruž, kolevka plesa kankan, koji je ovekovečio slikar Anri de Tuluz Lotrek, proslavio je 125 godišnjicu.

  

Simbol Pariza i Francuske, pored Ajfelove kule i dvorca Versaja, Mulen ruž godišnje poseti 600.000 ljudi, od koje polovinu čine stranci, najviše Kinezi, Rusi i Amerikanci. 

Čuveni kabare, koji ima 450 zaposlenih, prošle godine je zaradio 65 miliona evra. 

Svake večeri se ponovo radja čarolija s puno perja i šljokica, odnosno s tradicionalnim plesom igračica 14 nacionalnosti koje moraju da imaju diplomu klasičnog plesa i da budu visoke najmanje 1,75 metara. 

Prateći momci "Doris Bojs" (Doriss Boys), akrobate i žongleri koji izvode svoje tačke oko plesačica, moraju da budu umetnici i visoki najmanje 1,85 metara. 

Nekoliko puta godišnje održava se kasting koji privlači nekoliko desetina već preporučenih umetnika koje bira stroga i zahtevna direktorka baleta Mulen ruža Žanet Farao.

 

Tokom dvosatne predstave, na sceni se pojavljuju seksipilni klovnovi i gusari i razna izmišljena bića, a pored bine na jednom uglu je ogroman akvarijum s pet pravih pitona. 

Mulen ruž je otvoren 1889. godine i ubrzo je postao mondensko mesto Pariza. Ceo Pariz odlazi na predstave da gleda plesačice s čipkastim podvezicama koje igraju ples koji će Britanac Čarls Morton nazvati "frenč kankan", ples koji zahteva od igrača umetničke sposobnosti i fizičke osobenosti. 

Mulen ruž je stekao svetsku slavu. Posle Džona Hjustona 1952. godine, reditelj Baz Lurman 2001. godine snima flim o poznatom kabareu s Nikol Kidman u glavnoj ulozi. 

U Mulen ružu gala koncerte su imali Edit Pjaf, Moris Ševalije, Žozefina Beker, Iv Montan, Lajza Mineli, Ela Ficdžerald i Frenk Sinatra. 

Mulen ruž se nalazi u pariskoj boemskoj četvrti Monmartr. Na krovu zgrade se nalazi velika imitacija crvene vetrenjače. 

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!