Home Zanimljivosti Namirnice koje ne treba podgrevati

Namirnice koje ne treba podgrevati

redakcija

Zbog današnjeg ubrzanog načina života sveže pripremljeni obroci postaju sve veći luksuz, a podgrejana hrana kojoj pribegavamo u ovom slučaju jedan je od najgorih neprijatelja našeg zdravlja. Saznajte koje namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate, a kojima ne smeta kratka ponovna termička obrada.

  

Podgrevanje hrane uopšteno nije preporučljivo jer većina namirnica u sebi sadrži jedinjenja koja prilikom podgrevanja postaju štetna, odnosno toksična. Među onima koje spadaju u rizičnu grupu jer ponovnom obradom gube nutritivna svojstva i enzime, izdvajamo: 

Spanać, cvekla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji usled dejstva mikroorganizama i zagrevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su jako štetni i kancerogeni. Spanać je najrizičniji u ovoj grupi i uvek ga konzumirajte u isključivo svežem obliku. 

Sastav pečuraka se zbog svojih proteina lako menja pa postaju štetne. Zato se preporučuje da ih samo blago zagrejete do 70 stepeni. 

Krompir takođe spada u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagravanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krompir najzdraviji kad je kuvan, ali ohlađen. Kada se ohladi, u krompiru dolazi do povećanja procenta otpornog skroba koji ima probiotsko dejstvo. 

Meso zagrevanjem postaje strano našem telu, zbog promene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrevaju na visokim temperaturama, menja se njihova struktura i tako promenjena postaje nesvarljiva, a samim tim i toksična. 

Visokorizične namirnice koje to postaju podgrevanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama, poput mesa živine, kuvane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mlečnih proizvoda i jela koja sadrže mleko, sir i jaja. Kod jela s ovim namirnicama podgrevanje ne bi trebalo da bude opcija. 

Namirnice čiji se sastav podgrevanjem ne menja mnogo su integralne žitarice jer najmanje gube na nutritivnim vrednostima, dok njihov sastav ostaje relativno nepromenjen. To su pirinač, proso, ječam i zob. 

Savet: Podgrevanje supe se toleriše ukoliko iz nje izvadite meso i povrće pa zagrejete samo tečnost, a ovaj postupak se preporučuje i kad je varivo u pitanju. Ukoliko kuvate velike porcije hrane pre konzumiranja, pametno je rasporediti ih u manje porcije kako biste izbegli podgrevanje u više navrata. 

Topla vodena kupka idealno je rešenje za grejanje ribe i mesa jer na ovaj način odgovarajuća temperatura ne uzrokuje nastanak štetnih supstanci u namirnicama. 

Izvor: zadovoljna.hr

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!