Home InfoDruštvo Žvrljotine koje ruže grad

Žvrljotine koje ruže grad

by redakcija

Uništavanje javne imovine, ruženje grada, skrnavljenje spomenika kulture i javnih institucija, „popravljanje“ tek okrečenih fasada grafitima u Smederevu poprima uznemirujuće razmere. Grafiti se pojavljuju preko noći, a nema mesta koje je sveto.

Tako su svoj potpis ostavljali na  Tvrdjavi – Jezavskom bedemu, u Malom gradu, na tek restauriranim ostacima sakralnog kompleksa. Nakon što su teškim naporima nadležni obezbedili novac za restauraciju ostataka crkvice iz 10. veka u Velikom gradu, morali su da pripreme još para da uklone poruke vandala ostavljene u kamenu. Naravno, obaveštena je i policija, ali sve se završilo na tome.

Poseban izazov su tek okrečenje fasade. Ono što dodatno brine jeste činjenica da su poruke pune mržnje i uvredjive po nacionalnoj i verskoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji. 

Nadležni ne nalaze  način da stanu na put govoru mržnje, verskoj i nacionalnoj netrpeljivosti koja preti čak i sa zidova lokalnih i republičkih institucija.

Pre tri godine grad je upozorio da je crtanje grafita na fasadama državnih institucija zabranjeno i zapretio strožijim kaznama. Bilo je čak ideja o postavljanju video nadzora, ali je ta investicija preskupa. Još pre nekoliko godina, švedska firma „Norden Sanerling“ promovisala je pranje grafita specijalnom mašinom i očistila deo zida u Ulici Kralja Petra. Taj zid je danas ponovo napadnut parolama.

SDCafe predlaže lokalnoj samoupravi da razmisli o metodi koju je uveo grad Novi Sad.

Naime, gradonačelnik Novog Sada  oformio je “Anti-grafiti” jedinicu, koja ima zadatak da sa fasada uklanja grafite. Jedinica je formirana je u okviru Javno-komunalnog preduzeća “Gradsko zelenilo”,  i tako je uposlen deo viška zaposlenih. Gradonačelnik je “Anti-grafiti” jedinici dao rok od šest meseci da ukloni sve poruke koje ruže fasade i kvare imidž grada otvorenog srca.

Da ne bude zabune, moramo jasno definisati razliku između grafita koji ruže i grafita koji ulepšavaju grad!

Street art mora da postoji i da se neguje i promoviše, dok bi sve ostalo trebalo ukloniti.

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!