Home Info Zgradu ne mogu da završe ali ne mogu ni da je sruše

Zgradu ne mogu da završe ali ne mogu ni da je sruše

by redakcija

Trospratna zgrada sa 30 stanova namenjenih za oficire i policajce i mlade bračne parove u Smederevu nije završena ni posle 12 godina od početka gradnje. Investitor je bila Direkcija za obnovu zemlje, a izvođač Građevinsko preduzeće “Jugovo” iz Smedereva. Direkcija je prestala da postoji, “Jugovo” je otišlo u stečaj, zgrada nema građevinsku dozvolu, pa gradnja ne može da bude nastavljena. Iako je inspekcija naložila rušenje, ono ne može da bude urađeno pošto je zahtev za legalizaciju podnet 2003. godine.

Gradilište je napušteno 2000. godine, ostali su goli zidovi konstrukcije koji ruže ovaj deo grada i jedna dizalica.
– Objekat nema građevinsku dozvolu i ne može da bude nastavljena gradnja bez nje. To je moguće uraditi u postupku legalizacije, dozvolu izdaje Odeljenje za urbanizam. Gledano formalno-pravno, to bi bio put – kaže Dragan Krstić, načelnik Odeljenja za urbanizam, izgradnju i komunalne delatnosti u Smederevu.

Formalno-pravno i stvarno i moguće, kako to neretko kod nas biva, i ovde nisu ni blizu. Jer zahtev za legalizaciju je podnet još 2003. godine, podnelo ga je “Jugovo” a.d. koje više ne postoji. Čak i da ga pozitivno reše, što je u sadašnjim okolnostima malo verovatno, s obzirom na to da nije podnet nijedan papir projektne dokumentacije, nemaju kome da ga uruče. S druge strane, to što postoji zahtev, tako zakon kaže, sprečava rušenje do njegovog rešavanja. Građevinska inspekcija je odavno donela rešenje o rušenju objekta, ali pošto je podnet zahtev za legalizaciju, nije ga moguće realizovati.

– Pitanje je ko je pravni sledbenik “Jugova”, čije je to u stvari vlasništvo, da li će taj imati interesa da legalizuje ovaj objekat, jer tu mora da se plati naknada za gradsko građevinsko zemljište, a to je prva zona – objašnjava Krstić.

Pri tom, kaže načelnik Odeljenja za urbanizam, treba utvrditi u kom je stanju objekat, da li su elementi, posle desetogodišnjeg propadanja, u stanju da gradnja može da se nastavi ili sve mora da se sruši i krene od temelja.

Građevinsko preduzeće koje je podnelo zahtev za legalizaciju, kako je rečeno, otišlo je u stečaj, deo su uzeli poverioci, ostalo se raspalo na nekoliko manjih firmi koje su takođe u međuvremenu prestale da postoje. Imovina nekadašnje firme je rasparčana, a istraživanje ko je nasledio zgradu u naselju Miloja Đaka podrazumevalo bi hod po mukama kroz trgovinske i redovne sudove, jer se još uvek vode sporovi oko imovine, pa je gotovo izvesno da je neko imao nameru da svoja potraživanja namiri i kroz započete objekte kakav je ovaj.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!