Home Info „Železara Smederevo“ prodala lim strancima

„Železara Smederevo“ prodala lim strancima

by redakcija

 

Kompletna prva mesečna proizvodnja “Železare Smederevo” od oko 70.000 tona prodata je po berzanskim cenama i sa rokom plaćanja od 60 dana, saznaje “Blic”. Najveći deo pocinkovanog lima iz Smedereva prodat je stranim kupcima, pre svega onim na italijanskom tržištu, dok su oko 20 odsto kupili domaći dileri limovima.
 
Do kraja ove nedelje biće završene sve pripreme za pokretanje proizvodnje u Visokoj peći 2, koja kreće u ponedeljak, potvrđeno je “Blicu” u ovoj kompaniji.
 
– Sve planom predviđene sirovine – koks, ruda gvožđa, pelete – pretovarene su sa barži i stigle su u fabriku, a pogon je započeo sa pripremom. Do sada se na posao vratilo oko 3.000 zaposlenih, što je oko 60 odsto ukupnog broja – kažu u smederevskoj čeličani.
 
U skladu sa dogovorom menadžmenta sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, svim radnicima se isplaćuje zarada umanjena za 20 odsto. Za vreme plaćenog odsustva, na koje je najveći deo zaposlenih upućen prošlog leta, zarade su isplaćivane u iznosu od 60 odsto dotadašnjih primanja.
 
Mesečna proizvodnja u “Železari Smederevo” bazira se na radu jedne visoke peći i tako će se nastaviti i narednih meseci. – Plasman gotovih proizvoda ide pre svega domaćem tržištu, a ugovaraju se i prodaje sa dugogodišnjim i tradicionalno dobrim kupcima na evropskim tržištima, pre svega u Italiji, Nemačkoj i Turskoj – kažu u “Železari”.
 
S.Veljović

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!