Home Info Železara prva na tenderu

Železara prva na tenderu

by redakcija

Rok za početak privatizacije 157 firmi u restrukturiranju je kraj godine, a proces mora da se okonča u 2015, saznaje „Blic”.

Oročavanje roka za završetak privatizacije u Srbiji predviđeno je novim zakonom o privatizaciji, o kome će se parlament izjasniti do sredine jula.

Odmah posle toga uslediće prodaja, prva na tenderu biće Železara Smederevo, pa pančevačke Azotara i Petrohemija, Galenika, RTB Bor…

Ministar privrede Dušan Vujović priznao je da je Vlada dobila dodatno vreme da se 157 preduzeća u restrukturiranju “propusti kroz filter” i obećao da će se za sve njih napraviti precizan plan.

– Namera nam je da podelimo preduzeća u najmanje tri grupe, da se sistemski zakoni za rešavanje njihovog statusa do kraja jula usvoje i da sva preduzeća uđu u proces do kraja godine – tvrdi Vujović.

Pored pomeranja roka, samim tim i nastavka finansiranja ovih firmi za koje se godišnje iz budžeta daje oko 750 miliona dolara, novi zakon o privatizaciju predviđa i brojna druga, nova rešenja.

Vlada se, saznajemo, opredelila da za jednu grupu preduzeća za koje se veruje da mogu kao celine da nađu strateškog partnera primeni jedinstveni model.

– Za grupu od desetak kompanija predviđeno je formiranje posebnih radnih grupa. Isto kako je to u maju učinjeno za Železaru, a ove nedelje za Petrohemiju. Radna grupa imaće obavezu kontakata sa svim potencijalnim investitorima. Kada se iskristališe šta investitori žele, biće raspisan i tender. Danas ima sedam-osam firmi zainteresovanih za neki vid strateške saradnje sa Železarom. Kada bude jasno da li je njihovo većinsko interesovanje za deo kompanije ili za celu Železaru, žele li da u taj posao uđu sa državom ili sami, biće raspisan i javni poziv. Početni kriterijum za to koja će firma biti na tenderu jeste procena da se za nju može dobiti više od 100 miliona evra – objašnjava izvor “Blica”.

Vlasnik “Ist pointa” Zoran Drakulić, zainteresovan za privatizaciju RTB Bor, za “Blic” kaže da bi bilo dobro da tenderi budu raspisivani posle anketiranja potencijalnih ulagača.

– Zainteresovani smo za RTB Bor, ali moramo da vidimo šta je to što bismo preuzeli, otpisuju li nam se dugovanja koja firma ima – objašnjava Drakulić.

Kompanije za koje ne bude zainteresovanih kupaca imaće, po novom zakonu, druge mogućnosti.

– Investitori će moći da kupuju ne samo firme već i samo neke njihove delove i imovinu – navodi izvor “Blica” iz Nemanjine 11.

Uz novi zakon o privatizaciji, u proceduri će se početkom jula naći i zakoni o stečaju i investicijama koji bi dodatno trebalo da olakšaju rešenje 157 firmi u restrukturiranju u kojima ima 161.114 radnika.

Gordana Bulatović

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!