Home Info Na tenderu pobedila firma sa jednim radnikom

Na tenderu pobedila firma sa jednim radnikom

by redakcija

Glavni kriterijum pri izboru graditelja hale koju Smederevo do decembra treba da izgradi za finsku kompaniju PKC bila je cena, kažu u Gradskoj upravi.

To je jedini razlog zbog kojeg je posao dobila firma “Meta Balkan” iz Beograda. 
Postupajući po obavezi iz ugovora, da Fincima izgradi halu od najmanje 20.000 kvadrata u kojoj će se sklapati kablovski sistemi za auto-industriju, a gde bi posao trebalo da nađe 1.500 Smederevaca, Grad je polovinom aprila raspisao javnu nabavku. Čak 39 firmi je bilo zainteresovano, da bi na kraju osam i konkurisalo. U uži izbor ušle su samo dve, one koje su dale ponude ispod procenjene vrednosti od 773.324.261,34 dinara bez PDV-a. 

– Zajednička ponuda grupe koju čine “Meta Balkan” d.o.o. iz Beograda, kao nosilac posla, “Bauvesen” iz Lazarevca i Projektni studio Darka Đorđevića iz Lazarevca bila je 627.520.056,43 dinara. Oni su naveli oko 61 milion nižu cenu od drugoplasiranog ponuđača i to je bilo jedino čime smo se rukovodili. Da smo izabrali drugog, tek bi bilo razloga za sumnju, ovako nam je savest mirna – kaže Milijana Novaković, načelnica smederevske Gradske uprave i predsednica Komisije.

 Na primedbu da “Meta Balkan”, po evidenciji APR-a, ima samo jednog zaposlenog, predsednica komisije kaže da im je predočen osnivački akt po kome im je matična firma u Italiji, a da je u Beogradu samo ispostava. 
 
Smederevska građevinska firma ITG, „Tehnogradnja“ iz Kruševca, GR „VIG“ iz Smedereva, MPP „Jedinstvo AP“ Sevojno, „Proaspekt“ i „Beopotez“ iz Beograda su drugoplasirane firme. Oni tvrde da je odluka komisije problematična. 
 
– Nosilac konzorcijuma ima samo jednog, drugi član je do 2012. godine imao samo 15 zaposlenih, a trećeg ne bih ni komentarisao. Odgovorno tvrdim da se za dati iznos u ponudi ovakva hala ne može izgraditi. Siguran sam da je bilo i drugih propusta u izboru izvođača, zbog čega ćemo se žaliti Komisiji za zaštitu prava ponuđača – najavljuje Milija Barović iz ITG-a. 
 
Za gradnju hale Fincima, Smederevo je podiglo hipotekarni kredit od osam miliona evra, koji će da otplaćuje osam godina. Građevinska sezona odmiče, a rok za završetak je 8. decembar. Šta će biti ukoliko ne bude završena na vreme – o tome u Gradskoj upravi ne žele ni da razmišljaju.

Jedan, ali (bez)vredan 
Smederevsko veće ima iskustvo sa firmama sa jednim zaposlenim: “Komiko Oil”, koji je trebalo da izgradi rafineriju bio je baš takav. Iza beogradske ispostave, koju je činio samo Radomir Radivojević, stajala je, navodno, firma iz Holandije i investicioni fond iz Amerike. Posle četiri godine zamlaćivanja, od rafinerije nije bilo ništa.

Miroslav Đorđević

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!