Home Info Železara kreće sa radom za mesec dana

Železara kreće sa radom za mesec dana

redakcija

 

Proizvodnja u "Železari Smederevo" biće pokrenuta u narednih 30 dana, odnosno u drugoj polovini aprila, izjavio je državni sekretar Aleksandar Ljubić
 
Prema njegovim rečima, svakog dana se očekuje da u Smederevo stignu prve količine sirovina za železaru.
 
"To bi omogućilo ponovno potpaljivanje visoke peći i početak proizvodnje sirovog gvožđa, posle skoro devet meseci 'tihog hoda', a onda kreće i proces hladnog i toplog valjanja gvožđa u proizvode namenjene tržištu", objasnio je Ljubić.
 
Angažovani su svi stručnjaci i tehnički kapaciteti u fabrici da se ponovo pokrene visoka peć, što je tehnički veoma zahtevan posao, kaže sagovornik Tanjuga.
 
"Što se same proizvodnje tiče, sve će biti u za to predviđenim rokovima", istakao je Ljubić.
 
On je napomenuo da je Ministarstvo u svakodnevnoj komunikaciji sa poslovodstvom i sindikatima u železari, gde su gotovo svi radnici vraćeni na posao, a u toku je izbor i prijem novih radnika, u skladu sa postignutim dogovorom predstavnika države, poslovodstva i sindikata, pošto je određeni broj ljudi napustio fabriku.
 
Smederevska železara je, pod imenom Sartid, prodata u martu 2003. godine za 23 miliona dolara američkoj kompaniji Ju es stil (US Steel), koja je zbog nagomilanih gubitaka i pada cena čelika na svetskom tržištu u januaru 2012. prodala fabriku Vladi Srbije za jedan dolar, tako da je ona u državnom vlasništvu.
 
Vlada Srbije je u aprilu iste godine raspisala tender za izbor strateškog partnera "Železare Smederevo", koji je produžavan četiri puta.
 
Poslednji tender istekao je 28. februara ove godine, i jedini potencijalni kupac "Uralvagonzavod" iz Rusije odustao je od kupovine, posle čega je ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić predložio plan "B" za železaru, koji podrazumeva pokretanje proizvodnje sredstvima države.
 
Planom je predviđeno pokretanje jedne visoke peći u aprilu, a kako tvrde predstavnici sindikata u železari, do kraja ove godine nije predviđeno paljenje druge peći.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!