Home InfoDruštvo Zbog slave „šetaju“ dan grada?

Zbog slave „šetaju“ dan grada?

by redakcija

Dan grada Smedereva postao je "pokretni" praznik. Iako bi trebalo bi da se praznuje 21. novembra, u znak sećanja na datum oslobađanja od turske vlasti, obeležava se ili dan ranije ili dva-tri dana kasnije. Ove godine, svečana akademija zakazana je za 23. novembar, a potom, bez objašnjenja, otkazana.

Dan grada zvanično je 21. novembar – Aranđelovdan, u spomen na dan kada je 1805. godine smederevski dizdar Miharem Guša predao ključeve utvrđenja voždu srpskih ustanika Karađorđu Petroviću.

Iako je Sabor Svetog arhangela Mihaila nepokretan praznik, to, izgleda, ne važi za Smederevce. Gradski praznik i istorijski datum pretvorili su u "pokretni", te je tako prošle godine obeležen 25. novembra, pre dve godine 23. novembra, a 2015. svečanost je bila 20. novembra.

Svaki put neformalno objašnjenje, jer drugog nema, jeste da "zbog slave Aranđelovdana građani ne bi mogli da dođu na svečanost".

Ove godine svečana akademija zakazana je za 23. novembar u 19.00 u Centru za kulturu. Štampan je program i plakat, podeljene besplatne ulaznice. Prvo je najava programa nestala sa zvaničnog sajta CZK, a onda se proširila vest da je svečanost "otkazana iz tehničkih razloga", kako nam je i potvrđeno u ovoj ustanovi kulture.

Šta su tačno tehnički razlozi, nije objašnjeno.

Saznajemo da su "tehnički razlozi", navodno, opravdani bolešću nekih učesnika u programu.

Inače, javnost o otkazivanju nije obaveštena sa zvanične adrese, odnosno iz gradske kuće, već alternativnim putem, preko društvenih mreža.

Zvanično objašnjenje "Novosti" su zatražile u kabinetu gradonačelnice Jasne Avramović, ali ga nismo dobili.

Mogli smo jedino čuti nezvanično – da je svečanost odložena na neodređeno.

– Nisam učestvovao u organizaciji, ali sam obavešten da je svečanost odložena, ali se ne zna za koji termin – rekao je zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović.

 KLIZNI PRAZNIK

Ovo ništa nije novo za Smederevo. Česte su bile promene Dana grada. Obeležavan je 5. oktobra, što je datum završetka radova na dvoru despota Đurđa. Takođe, slavilo se i na drugi dan Uskrsa, koji može da padne od 4. aprila do 8. maja, a ranije i 16. odnosno 17. oktobra, kada je Smederevo oslobođeno u Prvom i Drugom svetskom ratu.

 

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!