Home InfoDruštvo Završeni “Miholjski susreti”, uručene nagrade

Završeni “Miholjski susreti”, uručene nagrade

by redakcija1

Treća manifestacija “Miholjski susreti sela” smederevskog kraja održana je, prethodnih nedelja u Skobalju i Lunjevcu, a završna svečanost je, ovog vikenda, priređena u Osipaonici.

Tokom tih susreta, učestvovali su ansambli kulturno – umetničkih društava i udruženja žena. One su pripremale tradicionalna srpska jela, predstavile narodne običaje, rukotvorine i sve ono što je bilo karakteristično za život na selu.

Žiri u sastavu Milena Jovanović, Danijela Stojković i Sanja Mijatović iz Centra za kulturu Smederevo, doneo je odluku o tome kome će pripasti nagrade.

Prema njihovom mišljenju, najlepši štand je imalo Udruženje žena „Petrijevo“. Drugo mesto osvojile su Radinčanke, a treće Skobaljke.

Najukusniju gibanicu pripremile su Lugavčanke iz “Prela”, druge su bile Vrbovčanke, a treće učesnice iz Kolara.

U kategoriji pripreme najboljeg srpskog tradicionalnog jela pobedilo je Udruženje žena „Moravski biser“ iz Osipaonice, druga je bila „Srma“ iz Drugovca, a treće „Jabuka“ iz Udovica.

Takođe, dodeljene su i nagrade kulturno – umetničkim društvima koja su nastupala i takmičila se u ovogodišnjoj manifestaciji. Posle svakog susreta, proglašavani su najbolji igrači, igračice, najlepši par u nošnji.

Na prvom delu takmičenja, u Skobalju, nagrade za najbolje igrače dobili su Vladimir Gojković (Saraorci), Mihajlo Stojanović (Mala Krsna) i Petar Petrović (Petrijevo). Najbolje igračice su bile Magdalena Nikolić (Skobalj), Andrea Jovanović (Mala Krsna) i Nikolina Stojaković (Lipe).

Prvo mesto za najlepši par u nošnji osvojili su Petrijevci, drugo Lipljani, a treće Skobaljci. Za najbolji scenski nagrađen je KUD „Ratko Matić Rale“ iz Saraoraca.

U Lunjevcu su za najbolje igrače proglašeni Aleksa Gitarić (Mihajlovac), Luka Milovanović (Kolari) i  Nemanja Gitarić (Dobri Do). Kod igračica, najbolje su bile Nevena Stevanović (Mihajlovac), Sofija Pavić  (Kolari) i Nevena Gitarić (Dobri Do). Najlepše parove u nošnji tada su imali predstavnici ova tri sela, a Mihajlovčani su nagrađeni i za najbolji scenski nastup.

U Osipaonici, na poslednjem delu takmičenja, najuspešniji igrači su bili Mihajlo Marjanović (Vranovo) Ognjen Đorđević (Vrbovac) i Nemanja Milošević (Lugavčina), a najbolje igračice Anđela Kostić (Udovice), Natalija Živković (Vranovo) i Miljana Lukić (Lugavčina).

Prvo mesto u kategoriji za najlepši par u nošnji pripalo je predstavnicima Osipaonice, drugo učesnicima iz Udovica, a treće Radinčanima.

Za najuspešniji KUD u 2023. godini proglašeni su domaćini – Osipaoničani i KUD “Vuk Karadžić”, a nagrada za najbolji scenski nastup dobio je “Osmeh” iz Udovica.

Zahvalnice i pehare svečano je uručila zamenica gradonačelnika Grada Smedereva, Marija Marković Stavrić.

FOTO: Centar za kulturu Smederevo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!