Home Info Zatvorena glasačka mesta u Smederevu

Zatvorena glasačka mesta u Smederevu

redakcija

Glasačka mesta na kojima su se građani Smedereva izjašnjavali na referendumu da li graditi rafineriju za preradu sirove nafte u tom gradu zatvorena su večeras u 20 sati, a prvi rezulati se očekuju oko ponoći.

Na referendum se do 18 sati izjasnilo 7.909 gradjana što je 8,12 odsto glasačkog tela.

Za glasanje na referendumu jutros je u 7.00 u gradu otvoreno 78 glasačkih mesta, a pravo glasa na referendumu imalo je 97.366 građana sa prebivalištem u Smederevu.

Najveća procentualna izlaznost bila je u selu Binovac (14,5 odsto) i Badljevici (14 odsto) a najmanja u Radincu (1,7 odsto).

Da bi referendum uspeo potrebno je da se izjasni 48.684 građanina. U slučaju da ne izađe potreban broj glasača inicijatori referenduma mogu najranije posle šest meseci ponovo da pokrenu inicijativu i počnu skupljanje potpisa.

Referendum je organizovan na inicijativu opozicionih stranaka u Smederevu – Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke, Srpske napredne stranke i koalicije Za bolje Smederevo koji su sakupili dovoljan broj potpisa da bi se održao referendum.

Skupštinsku većinu čine DS, SPS, NS, SPO, Smederevska demokratska stranka (SDDS) i grupa građana u Pokretu za Smederevo.

Rafineriju u industrijskoj zoni Smedereva treba da gradi američko-holandska kompanija „Komiko oil“ na površini od 120 hektara. Kompanija „Komiko oil“ zakupila bi 120 hektara na 99 godina.

„Komiko oil“ je za zakup građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Smedereva ponudio 4,25 miliona dolara, a sa kompanijom „Transnafta“ potpisao je memorandum vredan 15 miliona dolara za izgradnju kraka gasovoda od Pančeva do Smedereva.

Planirano je da u rafineriji bude zaposleno oko 700 ljudi, a na samoj izgradnji rafinerije radilo bi 2.000 radnika.

(Kraj) msp

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!