Home InfoDruštvo Zašto se pliva za Časni krst: Suština je u zajedništvu, ne u takmičenju

Zašto se pliva za Časni krst: Suština je u zajedništvu, ne u takmičenju

by redakcija1

Širom zemlje na Bogojavljenje se organizuju plivanja za Časni krst. Ne zna se tačno koliko je star ovaj običaj.

Pisani izvori o tome da je praktikovan, stariji su od jednog veka (novinski članci), ali se može sa sigurnošću pretpostaviti da je plivanja u rekama i jezerima na ovaj praznik bilo i mnogo ranije.

Kao što je poznato, najvažniju i posebnu simboliku za Bogojavljanje ima – voda. To je praznik ustanovljen u sećanje na važan događaj u hrišćanstvu – Isusovo krštenje, a ono se odigralo u vodi, tačnije reci Jordan.

Zbog toga se jutarnje službe u crkvama posvećuju upravo osvećenju vode po koju dolaze vernici, a u nastavku se priređuju plivanja za Časni krst.

Izgleda da je danas ono što se kod nas organizuje kao taj događaj, nešto drugačije u odnosu na izvornu ideju – plivalo se zajedno, do krsta od zaleđene bogojavljenske vode iz prethodne godine.

Nije bilo nadmetanja jer je suština upravo bila u tome da svi učesnici krst iznesu iz vode. Time se šalje poruka jedinstva u veri.

Danas, plivanje za časni krst ima sportski, takmičarski karakter – nagrađuje se onaj ko je prvi, najbrži. Ali, bez obzira na sve, ovo je bio i ostao podvig jer je definitivno potrebna jaka volja i vera da bi se neko na ovaj način odvažio.

Upravo ta spremnost da se u sred zime uroni u reku ili jezero, predstavlja večnu čovekovu spremnost da se uz malo muke, odricanja i hrabrosti, kroz zadatak koji je težak, baš kao i čovekov život na zemlji, dođe do čistote koju simbolizuje voda. I naravno, sve to, rame uz rame sa drugim ljudima jer svako „nosi svoj krst“, ali je zajedništvo ono što nas održava.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!