Home Zanimljivosti Započnite dan sa limunom i toplom vodom

Započnite dan sa limunom i toplom vodom

redakcija

Početak dana uz toplu vodu s limunom ima brojne zdravstvene prednosti, a deo je i ajurvedske prakse već dugo vremena. Ajurvedsku medicinu je još 1977. godine Svetska zdravstvena organizacija zvanično prihvatila kao prirodan način lečenja, a u Indiji i nekim delovima Azije primenjuje se još od davnina.

 

Pomaže probavu i varenje 

Ne samo da topla voda stimuliše vaš želudac i rad creva, već se za limun veruje kako prečišćava jetru. Takođe, pomaže želudačnoj kiselini u varenju hrane i eliminaciji toksina. 

Jača imunitet 

Citrusno voće poput limuna puno je vitamina C i askorbinske kiseline. Vitamin C pomaže u prevenciji i lečenju prehlade, dok askorbinska kiselina pomaže apsorpciju gvožđa, koje takođe igra ulogu u jačanju imunog sistema. 

Alkalizuje telo 

Ukoliko je vaše telo u hroničnom pH disbalansu, podložno je različitim bolestima i infekcijama. I iako je limun kiseo, on ima izuzetno alkalizirajući efekt i njegovom upotrebom osiguravate balans pH vrednosti tela, pogotovu ukoliko često konzumirate meso, sireve i alkohol. 

Pomaže u detoksikaciji 

Limunada je prirodni diuretik, što znači da pomaže i omogućava lakšu eliminaciju toksina i otrova iz vašeg tela. 

Daje vam energiju 

I iako je većini ljudi teško da se odrekne jutarnje kafe, kažu kako im je to pomoglo upravo uz nekoliko dana konzumiranja tople vode s limunom. Kombinacija limuna i tople vode pomaže hidrataciji i dotoku kiseonika u krv, zbog čega se osećate odlično. 

Vašu kožu čini divnom 

Hronična dehidratacija kožu čini suvom i ispucalom, dok je topla limunada idealan način da se pobrinete i za najveći organ svog tela. Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju kože zdravom, dok antioksidanti deluju protiv starenja i pojave bora.

Izvor: klix.ba

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!