Home InfoHronika Zamenik direktora BIA sabotirao policiju u istrazi sumnjivog biznismena

Zamenik direktora BIA sabotirao policiju u istrazi sumnjivog biznismena

by redakcija

Zamenik direktora BIA Dragan Marković Markoni mogao bi ovih dana da bude ponovo saslušan u policiji u Smederevu zbog odavanja službene tajne, saznaje nezvanično “Blic”.

Nakon što je saslušan zbog sumnje da je zajedno sa Dragoljubom Peuračom, direktorom Inspektorata za rad, uzeo mito od vlasnika dve firme, u žižu javnosti dospele su još neke priče čiji je akter Dragan Marković. Marković je pao na poligrafu dok je odgovarao na pitanja vezana za slučaj Peurače.
 
Više tužilaštvo u Smederevu je krajem prošle nedelje poslalo zahtev kriminalističkoj policiji da se urade dodatne provere i nastavi rad na predmetu AD “Progres” iz Velike Plane. Reč je o spornoj privatizaciji ciglane u tom gradu koju je 2003. godine na sumnjiv način privatizvao AD “Progres” čiji je vlasnik Dragan Kostjerčević zvani Bosanac. Na zahtev tužilaštva praćene su telefonske komunikacije Kostjerčevića i njegovih saradnika, pa se tako došlo i do zamenika direktora BIA Markovića.

– Još 2009. godine je utvrđeno da je Kostjerčević preko posrednika došao u kontakt sa Markovićem koji je tada bio državni sekretar u MUP-u. Biznismen je tražio od Markovića pomoć da stopira istragu koja se vodi u njegovoj firmi – priča izvor “Blica” blizak istrazi.
 
Marković je uspevao da opstruira istragu, a više puta je u Policijsku upravu u Smederevu slao unutrašnju kontrolu koja je pritiskala načelnika policije u vezi sa ovim slučajem. Unutrašnju kontrolu je predvodio D. K. (ime poznato redakciji) koji je pre tog sektora 15 godina bio zaposlen u beogradskom DB-u zajedno sa Markovićem.
Dokazi koje policija ima pokazuju da su, lično ili preko posrednika, Marković i Kostjerčević sve vreme bili u kontaktu.

– Jednom prilikom Marković, Kostjerčević i još jedan njegov saradnik su se našli na Zemunskom keju, gde su razgovarali 10 minuta. Iako se ne zna šta je bila tema tog razgovora, odmah nakon što su se razišli, Kostjerčević je pozvao ćerku, rekao joj da mu spakuje najosnovnije stvari, da poruči svim saradnicima da ga više ne zovu na taj broj i posle nekoliko sati otputovao je u Grčku – priča naš sagovornik.
 
Biznismen je zatim od Markovića, doduše preko posrednika, dobijao informacije da li je i kada bezbedno da se vrati u zemlju, o čemu postoje audio i video snimci, kao i SMS prepiska. 

Danas podnosi ostavku
Dragan Marković je sinoć saopštio da će danas, 31. marta, podneti zahtev direktoru BIA da ga razreši funkcije zamenika direktora BIA, jer ne želi da “da se stvara utisak” da sa te pozicije “utiče na istragu protiv Dragoljube Peurače ili bilo koju drugu istragu”.

Poseta u kući
Dragan Kostjerčević je jednom prilikom bio u Markovićevoj porodičnoj kući u Ratarima, gde mu je odneo veliku punu crnu kesu, ali nema informacija šta je u njoj bilo – otkriva izvor „Blica“. 

Vučić: O Markoviću posle Brisela
Vlada Srbije raspravljaće o razrešenju zamenika direktora BIA Dragana Markovića po povratku srpske delegacije iz Brisela, rekao je vicepremijer Aleksandar Vučić za B92. 

I.M.Jasnić

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!