Home Zanimljivosti Žalfija, prirodni antiseptik i antibiotik

Žalfija, prirodni antiseptik i antibiotik

by redakcija

Žalfija (Salvia officinalis) se u narodnoj medicini koristi kao lek za upalne procese creva, želuca, jetre, bubrega, žuči i mokraćnih puteva. Ime na latinskom znači da je ova biljka spasonosna i lekovita i smatra se jednim od najboljih prirodnih antibiotika i antiseptika.

 

Tokom istorije delotvornost žalfije bila je potvrđena i zakonom! Naime, Karlo Veliki je znao za njenu lekovitost, pa je zakonom naredio da svi manastiri moraju da uzgajaju po stotinak različitih vrsta lekovitih biljaka, od kojih je na prvom mestu bila upravo žalfija. 

Kod žalfije su lekoviti list i mlade grančice, a da bi se sačuvali svi korisni sastojci treba ih brati pre cvetanja. Sušenje treba obaviti u senci, u dobro provetrenim prostorijama na temperaturi od najviše 40 stepeni. Ovo je vrlo važno obaviti na pravilan način jer su listovi bogati ugljenim hidratima, celulozom, taninima i belančevinama. Osim ovih organskih jedinjenja sadrže i mnogo gvožđa i kalcijuma, a posebno su bogati vitaminom A. Ipak, najvažnije od svih sastojaka je etarsko ulje. 

Žalfija ima osobinu da steže, zbog čega je kao čaj izuzetno efikasna kod dijareje, kao i bolova i grčeva u želucu. Za pripremanje čaja dovoljno je staviti pola kašičice lista na šolju vode, a da bi terapija dala najbolje rezultate dnevno treba popiti dve šolje u malim gutljajima. 

Žalfija je efikasna i kod bolesti organa za disanje jer pospešuje izbacivanje sluzi. Za pripremu ovog čaja umeša se cela čajna kašikica lista u šolju ključale vode, kuva pet minuta, a zatim ostavi još deset minuta poklopljeno. Delotvornost žalfije koju su još pre više vekova preporučivali travari, dobila je i zvaničnu potvrdu naučnika da poboljšava pamćenje. Zapravo, naučnici iz Njukastla obuhvatili su istraživanjem zdrave osobe od 18 do 37 godina, jednoj grupi dali kapsule sa žalfijinim uljem, dok je druga grupa ispitanika dobila placebo, odnosno suncokretovo ulje. Ispostavilo se da su ispitanici koji su stalno uzimali ulje žalfije pokazali bolje rezultate u testovima pamćenja.

Nakon ovih rezultata naučnicima je žalfija postala zanimljiva za dalja istraživanja kao potencijalni lek za Alchajmerovu bolest. Već je otkriveno da ova biljka koči enzim acetilholinesterazu, koji negativno utiče na pamćenje. Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije širom planete, pa bi pronalazak leka bio revcolucionarno otkriće. Naučnici veruju da žalfija poseduje antioksidansne, protivupalne i hormonima slične karakteristike, koje mogu da pomognu u lečenju ove bolesti. 

Žalfija je nezaobilazan sastojak mnogobrojnih lekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kod upala. Tanin iz žalfije jača sluzokožu, dok etarsko ulje deluje antiseptično. Zanimljivo je da se pre otkrića antibiotika žalfija vekovima koristila protiv upale grla i ždrela, promuklosti, kao i za pripremanje čaja za obolele od tuberkuloze. Danas se ekstrakt žalfije često dodaje i u paste za zube. 

U narodnoj medicini koristi se i za jačanje nerava, a pomaže i protiv svih vrsta prehlade i gripa. Upotrebljava se i za čišćenje krvi, ali i protiv svih zapaljenja, počevši od ždrela i unutrašnjih organa, pa sve do bešike i vaginalnih upala. Takođe, olakšava i tegobe obolelima od reumatizma. 

Kao začin u kulinarstvu utiče na procese varenja i lučenje žuči. Žalfija deluje i spazmolitično, odnosno opušta mišiće, a smanjuje i lučenje znoja. Zbog svog antimikrobnog delovanja koristi se u antivirusnim mastima protiv herpesa. Žalfija je univerzalna lekovita biljka ali nije poželjno da je koriste trudnice, dojilje i epileptičari. Takođe se ne preporučuje ni dugotrajno i kontinuirano konzumiranje čaja, jer može da dovede do konvulzija u vidu frasa. 

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!