Home Zanimljivosti I ljubimci se prejedaju kad su pod stresom

I ljubimci se prejedaju kad su pod stresom

redakcija

Vaš ljubimac je odjedanput počeo da dobija na težini? Moguće je da jede jer je u emotivnoj krizi, kao što to često rade i ljudi, kažu stručnjaci.

 

ournal of Veterinary Behavior u poslednjem broju objavio je studiju koja otkriva da su mačke i psi takođe skloni emocionalnom prejedanju. 

Naučnici su posmatrali prehrambene navike životinja i ljudi. Zaključeno je da i životinje koje jedu, a nisu gladne, verovatno jedu kako bi se utešile jer su pod stresom ili u depresiji. 

Iako je pokazano da je čak 25 posto domaćih mačaka i oko 45 posto pasa gojazno, naučnici tvrde da bi stavljanje ljubimaca na dijetu moglo samo da pogorša situaciju. 

"Postoji mnoštvo dokaza kod ljudi i drugih životinja da je emocionalno prejedanje vrlo čest uzrok gojaznosti pa se može zaključiti da se isto događa i ljubimcima", objasnio je dr Frenklin MekMilan iz udruženja “Best Friends Animal Society” za Daily Telegraph. 

"Ako je stvarno tako, onda uobičajeni pristup – kada im jednostavno smanjujemo hranu nije dobar, već je potencijalno štetan", zaključila je Frenklinova.

Izvor: index.hr

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!