Home Info Za Železaru Smederevo ulagači samo pitaju

Za Železaru Smederevo ulagači samo pitaju

by redakcija

Za ulaganje u Železaru Smederevo za sada je, zvanično, interesovanje pokazao samo Beloruski metalurški kombinat. Oni su, zapravo, jedini došli na razgovore u Vladu tim povodom. Svi ostali, uključujući i ruski „Ural vagon zavod“, zainteresovanost pokazuju samo nezvanično ili putem medija.

Anatolij Savenok, generalni direktor Beloruskog metalurškog kombinata, potvrđuje da je ta kompanija zainteresovana za kupovinu Železare, ali dodaje da je rano da se o tome kaže nešto konkretnije.

– Upoznati smo da fabrika ima određenih teškoća u poslovanju i da ima oko 5.000 radnika. Ostale detalje moramo dobro da sagledamo i razmotrimo, a onda može nešto konkretno da se kaže – kaže Savenok.

U Vladi Srbije ne žele zvanično da govore o svojim kontaktima sa potencijalnim partnerima. Priznaju, takođe, da do sada vođeni razgovori ne pokazuju konkretan rezultat. Dodaju i da su svesni da bi partnera lakše našli ukoliko bi u Železaru uložili oko 120 miliona dolara za otvaranje nove proizvodne linije. Međutim, priznaju, za to trenutno nema novca. Takođe, isključuju mogućnost skorijeg paljenja druge peći jer, kažu, za tu količinu proizvoda na tržištu nema kupaca.

U Železari Smederevo je, posle devet meseci na “tihom hodu”, krajem aprila ponovo pokrenuta proizvodnja. Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata u Železari, kaže da se do sada na posao vratilo oko 5.000 radnika i da rade svi pogoni.
 
– Proizvodnja je oko 70.000 tona mesečno, od čega je oko 40 odsto za domaće kupce, a nešto je veći procenat porudžbina iz inostranstva – kaže Gujaničić.

Stevan Veljović

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!