Home Info Sa Belorusima razgovarano i o Železari

Sa Belorusima razgovarano i o Železari

by redakcija

Političko-privredne delegacije Belorusije i Srbije razgovarale su u četvrtak u Beogradu o unapredjenju ekonomske saradnje, otvaranju zajedničkih preduzeća, ali i o Železari Smederevo, rečeno je na konferenciji za štampu posle sastanka.

"Razgovarali smo o smederevskoj železari", rekao je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, dodavši: "Nadam se da ćemo taj problem za državu Srbiju uspeti da rešimo u najskorije vreme".

Vučić nije precizirao detalje razgovora o toj temi, a postavljanje pitanja nije bilo moguće zbog obaveza beloruske delegacije, kako je novinarima objašnjeno na početku pres konferencije.

Prema Vučićevim rečima, razgovaralo se o saradnji beloruske firme "Amkador" i "Prve petoletke", očekuje se da "uskoro dodje do konačne ponude za zajedničko poslovanje, čime bi se rešio jedan značajan deo problema (u vezi sa 'Prvom petoletkom')".

"Ista stvar je s '14. oktobrom'", rekao je Vučić i dodao: "Očekujemo ubrzanu saradnju (beloruskog) MAZ-a i FAP-a (Fabrika automobila Priboj)".

Šef delegacije gostiju, potpredsednik beloruske vlade Pjotr Prokopovič izjavio je da je poseta Beogradu nastavak razgovora započetih prilikom posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Belorusiji, i da predstavlja "početak realizacije projekata" o kojima se tada pričalo.

"Dogovorili smo stvaranje dva zajednička holdinga u vezi s mašinogradnjom i o realizaciji mnogih projekata u Belorusiji i Srbiji, što će otvoriti nova radna mesta u obe zemlje", rekao je Prokopovič.

Prema njegovim rečima, robna razmena izmedju dve zemlje u 2012. bila je veoma mala, oko 150 miliona dolara. Medjutim, rekao je Prokopovič, realno je očekivati mnogo bolje rezultate u najskoroj budućnosti, o čemu govori podatak da je u tromesečju robna razmena "za 40 odsto bila veća nego u istom periodu prošle godine".

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!