Home Info Za kalorimetre potrebno 300 evra

Za kalorimetre potrebno 300 evra

by redakcija

Daljinsko grejanje odavno nije najjeftiniji način da se bude u toplom. Zbog toga je uvođenje kalorimetara, najavljeno u Smederevu, mnoge obradovalo. Ipak za većinu budućih korisnika ovih spravica to može da bude prilično skupa štednja jer uvođenje košta 300 evra.

Grejanje prosečnog stana od pedesetak kvadrata Smederevci sada plaćaju oko 50 evra mesečno. I tako čitave godine. Cena je 92 dinara bez PDV-a po kvadratu plus ostali troškovi. To na godišnjem nivou bude najmanje 600 evra. Najava skorog uvođenja kalorimetara, odnosno plaćanja po utrošku, mnogima od 5.000 korisnika usluga ovdašnje toplane.

– Do sada smo u 35 od 80 podstanica, koliko ih ima u našem sistemu, već ugradili merače toplote, što je preduslov za kasnije individualno očitavanje – kaže Vladimir Kulagić, šef tehničkog odseka smederevskog JP za stambene usluge i toplifikaciju, dodajući da je činjenica da potrošači koji plaćaju po utrošku imaju manje račune od onih drugih. Ali ne svi.
 
– Stan nam je otprilike iste veličine kao i naših prijatelja. Mi plaćamo oko 1.000-1.500 dinara manje, ali je kod nas isključen radijator u kuhinji, kada nismo kod kuće u dnevnoj sobi je na dvojci, u spavaćoj sa dvojke i ne mrdamo – objašnjava Goran Jakovljević, koji živi u zgradi i stanu, gde se grejanje plaća po utrošku.
 
Ali, tu se lepe vesti o kalorimetrima završavaju.
 
Da bi se uopšte ušlo u sistem naplate prema utrošku neophodno je kupiti delitelj toplote, ventile i ostalu opreme za svaki radijator, što bi ukupno, za prosečan stan sa šest grejnih tela, bilo oko 300 evra. 
 
– Nove zgrade, imaju mnogo bolju izolaciju i normalno je da je utrošak toplote manji, a sada je na stanarima koliko će da se greju. Naša merenja su pokazala da je za stan u novijoj gradnji prosečna potrošnja oko 65 kilovat-časova po kvadratu na godišnjem nivou, a u starijim, kojih je mnogo više, to ide i do 110 kilovat-sati. Dakle, oni koji hoće grejanje da plaćaju manje, moraće da ulože u izolaciju jer će im sa sadašnjim stanjem zgrada, pogotovo stolarije, računi verovatno biti veći – kaže Kulagić.

Miroslav Đorđević

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!