Home InfoHronika ZA INKLUZIJU SMEDEREVSKIH ROMA 40.000 EVRA

ZA INKLUZIJU SMEDEREVSKIH ROMA 40.000 EVRA

by redakcija

Smederevske vlasti i predstavnici romskih organizacija, predškolskih i školskih ustanova iz te opštine danas su potpisali ugovor vredan 40.000 evra, čijom realizacijom bi trebalo da bude poboljšan materijalni i socijalni položaj te nacionalne zajednice.
govor za projekat "Zajedno do uspeha" je potpisan u okviru projekta "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou (DILS)" Ministarstva prosvete i nauke.

Partneri u projektu inkluzije Roma su, pored opštine Smederevo, romske nevladine organizacije, četiri osnovne škole iz Smedereva i jedna predškolska ustanova.

"Direktne aktivnosti planirane u okviru ovog projekta odnose se na materijalnu podršku porodicama, nabavku udžbenika učenicima od četvrtog do osmog razreda, užinu, celodnevni boravak", rekla je koordinatorka za romska pitanja u smederevskoj opštini Đulijeta Suljić.

Projektom je predviđena i promocija antidiskriminacije, a biće organizovane i radionice za pomoć uključivanja dece romske nacionalnosti u sve školske aktivnosti.

"Takođe, tokom raspusta biće održane sportske i kreativne radionice", navela je Suljićeva i dodala da je za ovaj projektni tim najvažnije uključivanje roditelja dece romske nacionalnosti u Savete roditelja.

"Dok smo radili analizu stanja, došli smo do zaključka da ni u jednoj školi u Smederevu nema roditelja romske nacionalnosti u savetima roditelja", istakla je ona i naglasila da ni u đačkim parlamentima nema učenika romske nacionalnosti.

Najvažniji cilj projekta je, prema njenim rečima, uključivanje učenika romske nacionalnosti i njihovih roditelja u sve društveno-školske aktivnosti.

"Takođe, jedan od ciljeva je izrada, odnosno dorada akcionog plana za obrazovanje, koji smo već uradili, uz insistiranje na obavezni deo školovanja", rekla je Suljićeva.

Finansijska podrška za ostvarivanje projekta, koji realizuje Vlada Srbije odnosno Ministarstvo prosvete i nauke, obezbeđena je sredstvima Svetske banke/Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i iznosi 35.000 evra. Grad Smederevo takođe učestvuje u sufinansiranju ovog projekta sa 5.000 evra.

Na teritoriji Smedereva živi oko 14.000 Roma, što čini više od 10 procenata ukupne populacije, podsetio je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

"Mislim da inkluzija Roma nije 'kamen spoticanja' već jedna dobra navika u Smederevu za koju smo pohvaljeni i na nedavnom sastanku ambasadora EU u Smederevu (16. marta)", kazao je on.

Ugovore su potpisali predstavnici osnovnih škola "Jovan Jovanović Zmaj", "Dr Jovan Cvijić" i "Dimitrije Davidović", sve tri iz Smedereva, "Branko Radičević" iz Lugavčina, predškolske ustanove "Naša radost" iz Smedereva i Saveza romskih nevladinih organizacija "Smederevski forum".

Izvor: Kurir

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!