Home InfoHronika Protivgradne rakete u Smederevu

Protivgradne rakete u Smederevu

redakcija

“Sinoć su stigle rakete i po 6 komada dobiće svaka protivgradna stanica.", naglasio je Mirko Radošević, predsednik Upravnog odbora Fonda za poljoprivredu.

Ukoliko se sprovede nabavka od strane Vlade Srbije, protivgradne stanice će dobiti još po 3 rakete, dakle ukupno 9, što bi trebalo da bude dovoljno za naredni nestabilni meteorološki period.

“Jedna raketa nas košta 27.000 dinara bez PDV-a, što je ukupno oko 3.249.720 dinara”, kazao je Radošević.

“Grad i obilna kiša pogodili su smederevski kraj 28. maja i naneli štetu voćnim zasadima. Grad je oštetio zasade jabuke, breskve i vinove loze u Udovicama, Petrijevu, Vodnju, Landolu, Kolarima, Bonovcu, Suvodolu, Lunjevcu i Vučaku. Sa 11 stanica ispaljeno je 26 protivgradnih raketa”, izjavila je član Gradskog veća zadužena za poljoprivredu, Jasmina Stanojević.

“Komisija je procenila da je šteta u rasponu od 10 do 60 procenata i procenjena je na 112.360.000 dinara, a videćemo da li će biti u saglasju sa procenom Komisije Hidrometeorološkog zavoda, koja je takođe obilazila teren”, istakla je Stanojevićeva.

“Sezonu smo počeli sa 5 raketa po stanici, što nije dovoljno, a posle pomenutog nevremena, 12 stanica je ostalo bez protivgradnih raketa, pa smo odlučili da kao prvi grad u Srbiji sprovedemo tender za nabavku novih, ne čekajući Sektor za vanredne situacije MUP-a, u čijoj su nadležnosti od ove godine protivgradne stanice”, rekao je direktor Fonda za poljoprivredu grada Smedereva Jovica Vujović.

Vujović je rekao da nije bilo vremena za čekanje i da su morali da sprovedu javnu nabavku po hitnom postupku, kako bi zaštitili poljoprivredne zasade.

U 2010. godini procenjena šteta od elementarnih nepogoda na 1.930 hektara obradivih površina u smederevskom kraju, iznosila je 232.186.800 dinara.

Izvor: B92

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!