Home Info Vlada platila Železaru 40 miliona i jedan dolar

Vlada platila Železaru 40 miliona i jedan dolar

by redakcija

Američki „Ju-Es stil“ nije od Srbije dobio samo jedan dolar za smederevsku železaru već celih 40 miliona dolara, pokazuje ugovor o kupoprodaji u koji je „Blic“ imao uvid. Naime, kompanija „Ju-Es stil Srbija“ imala je dugovanja prema sestrinskoj firmi „Ju-Es stil“ u slovačkim Košicama i taj dug Srbija je ugovorom nasledila i isplatila.

Reč je o dugu nešto većem od 53 miliona dolara, ali su Amerikanci pristali da nam otpišu 25 odsto tih potraživanja, tako da smo za smederevsku železaru platili oko 40 miliona dolara.

Odredbe ugovora pokazuju da se Vlada Srbije kao kupac obavezala da će platiti dug železare od 53.180.000 dolara ustanovljen 31.decembra 2011. godine za isporučene sirovine, opremu, delove i nabavku, pružene kompjuterske i menadžmentske usluge.

Taj novac, kako stoji u ovom dokumentu, potražuje „Ju-Es stil“ iz Košica. U dogovoru s menadžmentom američke kompanije, potraživanja su umanjena za 24,7 odsto, što znači da je Vlada morala da plati dug od oko 40 miliona dolara.
Ugovorom su date dve mogućnosti plaćanja – tako što će država iskoristiti raspoloživi novac s računa „Ju-Es stila Srbija“ jednak dugu ili će ga sama platiti u roku od tri dana od završetka transakcije.
Iako su rokovi za plaćanje istekli, i dalje nije poznato na koji način je Vlada Srbije isplatila dug Košicama, na šta se obavezala potpisivanjem ugovora, jer su zvaničnici uključeni u ovu transakciju bili nedostupni za komentar.

 

Knjigovodstvena vrednost železare
Vrednost zemljišta700.000
Vrednost zgrada29.400.000
Vrednost mašina i opreme215.500.000
Vrednost nematerijalnih ulaganja11.100.000
*Iznosi su u dolarima   

 

Ne zna se da li je i koliko sredstava u trenutku transakcije bilo na računu „Ju-Es stila Srbija“ i, ako jeste, da li je bilo dovoljno novca da se pokrije dug Košicama ili je država morala da doplati taj deo iz svoje kase.

 

Ono što se jasno vidi iz potpisanog dokumenta jeste da je Vlada Srbije pristala da bude garant plaćanja obaveza „Ju-Es stila Srbije“ i naknade bilo kakve štete ukoliko je bude bilo prema trećim licima.

S druge strane, obaveze prema Vladi Srbije imao je i „Ju-Es stil Košice“. Ugovorom su se obavezali da će nam ostaviti obrtna sredstva u iznosu od 110 miliona američkih dolara. Ovaj iznos je, kako je ugovoreno, morao da bude potvrđen u roku od 10 dana od momenta zatvaranja transakcije.

– Ukoliko se utvrdi da je iznos obrtnih sredstava „Ju-Es stila Srbije“ bio manji od tog iznosa, kompanija iz Košica ima obavezu da isplati manjak u roku od pet dana od utvrđivanja manjka – stoji u ugovoru.

Rokovi za ispunjenje ove obaveze su takođe prošli, ali je i dalje nepoznanica da li su obrtna sredstva „Ju-Es stila“ u trenutku prodaje vredela toliko.

Država Srbija je zvanično kupila Železaru Smederevo za svega jedan dolar. Čak i ta cena dovedena je u pitanje, imajući u vidu godišnje gubitke koje je železara pravila pod rukovodstvom američke kompanije. Prema zvaničnim podacima, neto gubitak tog giganta u prošloj godini bio je 200 miliona dolara.

 

Juče uklonjen znak „Ju-Es stila“
Veliki znak „Ju-Es stila“ koji je od 2003. godine krasio glavnu kapiju smederevske železare skinut je u ponedeljak oko podneva. Time je nestao jedan od poslednjih vidljivih tragova da su Amerikanci do kraja januara ove godine bili vlasnici Železare Smederevo. Prethodno je, takođe bez velike pompe, nedugo pošto je obnarodovano da je železaru srpska država pazarila za jedan dolar, nestala i američka zastava, koja se zajedno sa srpskom vijorila na jarbolu nedaleko od kapije. Šta će biti s masivnim znakom koji je u ponedeljak završio u prašini, da li će biti vraćen kompaniji čija je sada najbliža adresa u Slovačkoj, ili će biti pretopljen kada železara ponovo proradi polovinom marta, za sada se ne zna. Baš kao što se ne zna do kada će logo američke firme ostati na ogradama i putokazima oko ogromnog kompleksa železare. Za njihovu zamenu biće potrebno još novca. M. Đorđević

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!