Home Info Visoka peć 2 neće obustaviti rad

Visoka peć 2 neće obustaviti rad

redakcija

Visoka peć 2 u smederevskoj železari neće obustaviti rad već će se na toj peći pristupiti glavnom remontu kaupera, kao i manjim popravkama u samom pogonu, saopštila je danas Železara Smederevo.

Železara je tako demantovala informacije koje su preneli pojedini mediji da će visoka peć 2 obustaviti rad zbog predstojećeg remonta, s obzirom da je 9. oktobra puštena u rad visoka peć 1.

Kako je navedeno u saopštenju, u okviru proizvodnog plana Železare postoje redovne aktivnosti održavanja i u okviru tih aktivnosti preciziran je proces popravki i remonta koji treba da se izvrše i na visokoj peći.

To je uobičajena praksa kako u Železari, tako i u ostalim kompanijama tokom zimskih meseci.

Plan koji predviđa ove aktivnosti definisan je i usvojen pre šest meseci i sastavni je deo Biznis plana za 2015. i 2016. godinu, saopštila je Železara.

U Železari Smederevo je u petak upaljena i druga visoka peć, čemu je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić.

Peć, koja je inače nosi naziv peć 1, u rad je puštena posle više od četiri godine od gašenja. U Železari je radila visoka peć 2.

Peć broj 1 počela je da radi 1971. godine, a ugašena je prvi put 1987. godine radi generalnog remonta, kada je počela da radi modernija visoka peć 2, čiji je maksimalni kapacitet 95.000 tona mesečno.

Visoka peć 1 je ponovo počela da radi tek 2005. godine, da bi je bivši vlasnik Železare, američki Ju-Es-Stil, ugasio 2011. godine. Kada je reč o pokretanju te peći, potrebno je da prođe 10 do 15 dana do potpune stabilizacije proizvodnje nakon čega se očekuje postizanje maksimalnih radnih kapaciteta na tom postrojenju od 75.000 tona mesečno.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!