Home Info Vila dinastije Obrenović uskoro otvorena za turiste

Vila dinastije Obrenović uskoro otvorena za turiste

redakcija

Letnji dvor dinastije Obrenović na Plavincu, kraj Smedereva, otvoriće uskoro svoja vrata turistima. Turistički poslenici u petoj sezoni organizovanih poseta dvoru srpske dinastije, očekuju rekordnu posetu.

– Prošle godine vilu je posetilo 3.318 turista, od čega je 420 stranih državljana. Ove godine očekujemo i veći broj gostiju, kaže v. d. direktora JP "Smederevska tvrđava", Goran Jovšić.

On najavljuje i svečanu promocija početka sezone 2019. dramskim programom "Što se bore misli moje".

Letnjikovac Obrenovića na Plavincu, spomenik kulture od velikog značaja, prvi put je otvoren za posetioce 2015. godine. Do tada, vila je bila reprezentativni objekat Vlade Srbije zatvorenog tipa. Ovde su se snimali filmovi, serije i organizovali prijemi za strane državnike i delegacije.

Protokolom potpisanim između Grada Smedereva i Uprave za zajedničke objekte Vlade Srbije, omogućene su turističke posete. Od tada, svake godine od 10. aprila do 10. oktobra otvorena je sezona poseta, slično načinu na koji su organizovane posete Belom dvoru na Dedinju. Otvaranje kompleksa za turiste, smatraju nadležni, doprineće razvoju turističke privrede grada.

Posete vili organizuju se, uz prethodnu najavu, utorkom, petkom i subotom, od 9 do 15 časova, a obezbeđen je i prevoz. Cena ulaznice je 300 dinara.

Knez Miloš Obrenović je ovaj posed, na četiri kilometra od centra grada, kupio 1829. godine i tu izradio letnjikovac. Osim istorijske vrednosti, ovo zdanje čini posebnim i prelep pogled na Dunav i Panonsku niziju, kao i uređen dvorski park oko vile.

Država prodaje 10.314 litara vina i 12.318 litara rakije proizvedenih u vinogradu i uskladištenih na Ekonomiji letnjikovca Obrenovića. Ponude se podnose Upravi za zajedničke poslove Vlade do 12. aprila.

J.Ilić
foto: N.Živanović

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!