Home Zanimljivosti Vi ste za mačku samo – mačka

Vi ste za mačku samo – mačka

by redakcija

Ako imate mačku kod kuće, verovatno se ponašate kao njena mama, koja je hrani, zabavlja, pazi je i mazi. Međutim, da li ste se ikada zapitali, kako vaša mačka vidi vas?

 

Ne, ona vas ne vidi kao svoju mamu. Ona misli da ste vi jedna velika prijateljska mačka. Ovo je zaključak nove knjige engleskog biologa dr Džona Bredšoa "Cat Sense". Bredšo je posmatrao i proučavao ponašanje domaćih mačaka duže od 30 godina i u svojoj knjizi je otkrio neke fascinantne stvari. Zašto se mačke ponašaju, kako se ponašaju, u blizini ljudi. 

S obzirom na to da se 85% mačaka pari sa divljim mačorima, iako se zove domaća mačka, činjenica je da su ostale prilično divlje. Njihovi odnosi sa vlasnicima više počivaju na instinktu nego na naučenom ponašanju. 

Kada vas mačka mesi, ovo ponašanje je namenjeno stomaku njene mame kako bi mleko nadolazilo. Kada se mačka mazi o vašu nogu, ona vas posmatrao kao drugu mačku, a to je najjasniji način na koje mačke pokazuju svoju ljubav. Kada mačka ostavlja svoj ulov, mrtve miševe i pacove, ispred ili oko kuće, ona na taj način hrani svoje vlasnike. 

Sledeći put kada svoju mačku nazovete svojom bebom, setite se da vas ona posmatra kao prijatnog cimera koji je neverovatno velik iz njoj nepoznatih razloga.

Izvor: time.com

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!