Home Info Britanci ulažu 450 miliona dolara u Železaru „Smederevo“

Britanci ulažu 450 miliona dolara u Železaru „Smederevo“

by redakcija

Investicioni fond "Vestvud", koji je zainteresovan za Železaru "Smederevo", u naredna dva meseca trebalo bi da donese odluku o strateškom partnerstvu ili kupovini 100 odsto kapitala. "Vestvud", čiji su predstavnici od četvrtka u Srbiji, spremni su za ulaganja od oko 450 miliona dolara u srpsku čeličanu, kažu u sindikatima Železare.

Reč je o investicionoj grupi sa sedištem u Londonu i Beču, koja je potpisom na memorandum sredinom decembra iskazala nameru da posle analize koja će početi ovih dana, u martu konačno odluči hoće li preuzeti čeličanu ili će da ponudi partnerstvo državi.

– "Vestvud", koji, pored ostalog, trguje čelikom širom sveta, ozbiljan je partner koji se obavezao da će u naredna dva meseca, nakon analize stanja u Železari, imati odgovor o partnerstvu. Kako smo obavešteni, oni žele da ulože u fabriku od 400 do 450 miliona dolara u obrtna sredstva, kaže Saša Čolić, glavni poverenik ASNS u Železari.

Zbunjuje činjenica da je memorandum sa "Vestvudom", koji inače nije obavezujući, potpisan bez velike buke, a o njemu je javnost obavestio jedan od izvršnih direktora, dok se menadžment nije oglašavao.

Sindikati veruju i u moguće ulaganje u liniju za galvanizaciju kako bi Železara otpočela proizvodnju lima za karoserije za auto-industriju, za koji je zainteresovana "Fijat grupa".

Inače, proizvodnja na visokoj peći, koja je nedavno nakon remonta pokrenuta, nesmetano može da se obavlja u narednih 45 dana, jer za toliko ima sirovina. Sindikati pozivaju državu da hitno obezbedi garancije za novi kredit.

– Kako bi se obezbedila kontinuirana proizvodnja, neophodno je da Vlada Srbije bez odlaganja donese odluku o davanju garancije bankama na iznos od 30 miliona evra, koliko je opredeljeno budžetom, kako bismo mogli da krenemo u proceduru dobijanja kredita i pribavljanja sirovina – kaže Saša Čolić iz ASNS.

Od 5.200 radnika, u Železari trenutno radi oko 1.800. Radnici primarne proizvodnje, gde spadaju pogoni Visoka peć, Aglomeracija i Čeličana su na radnim mestima. Za nedelju dana vratiće se radnici Tople valjaonice, a nakon njih i zaposleni u pogonu Hladne valjaonice.

Radnici koji su na plaćenim odsustvima primaju 60 odsto zarade. 

MINISTARSTVO NE ZNA ZA MEMORANDUM
MINISTAR privrede Saša Radulović izjavio je da nema informacije o potpisanom memorandumu o partnerstvu sa "Vestvudom", i da je za privatizaciju Železare u restrukturiranju nadležna Agencija za privatizaciju i ovo ministarstvo.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!