Home Info VI smederevska Noć muzeja

VI smederevska Noć muzeja

redakcija

Ova značajna manifestacija biće održana u subotu 7. juna 2014. na brojnim lokacijama u gradu. Trajanje svih programa je od 18 do 02h. Kao i do sada, svi programi Noći muzeja u Smederevu su besplatni. Budite i Vi deo najmasovnije i najuzbudljivije kulturne manifestacije u Srbiji.
 
Šesta smederevska Noć muzeja će kao prava gradska manifestacija pokušati da održi budnim čitav grad, a na Smederevcima je da pokažu da podržavaju ustanove kulture i da se u njima dobro zabavljaju. Dobro došli!

Budite i Vi deo najmasovnije i najuzbudljivije kulturne manifestacije u Srbiji.

Art tura

Zahvaljujući uspešnoj saradnji Narodnog muzeja, kompanija Hjulit-Pakard (Hewlitt-Packard), Telenor i Gradske opštine Stari grad, a pod pokroviteljstvom kneginje Jelisavete Karađorđević, tokom 2011. godine realizovan je projekat Art tura. Uz pomoć najsavremenije tehnologije Hjulit-Pakarda dela velikih umetnika (Klod Mone, Pablo Pikaso, Anri Matis, Ogist Pjer Renoar, Paja Jovanović, Đura Jakšić…) „izašla” su iz galerija i muzeja u gradski pejzaž.
Organizatori projekta su, vođeni željom da odabrana remek-dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu vide i ljubitelji i poštovaoci umetnosti u drugim gradovima, omogućili da izložba Art Tura ostvari niz gostovanja po Srbiji. Povodom Noći muzeja, Art tura biće predstavljena u različitim prostorima smederevskih ustanova i organizacija.
Projekat Art tura biće postavljen u Smederevu od 17. maja do 8. juna 2014.
 
Lokacije Art ture: Muzej u Smederevu, Galerija savremene umetnosti Smederevo, Istorijski arhiv u Smederevu,  Narodna biblioteka Smederevo, Centar za kulturu Smederevo, Kancelarija za mlade Smederevo, Atelje „Valer“
 
1. Muzej u Smederevu

Izložba Nakit – skriveno značenje
Autorke izložbe su mr Lidija Balj i mr Tijana Stanković-Pešterac
Izložba „Nakit – skriveno značenje“ je osmišljena tako da na inovativan način predstavi najzanimljivije primerke nakita iz arheoloških zbirki Muzeja Vojvodine. Polazeći od stanovišta interpretativne arheologije, nakit je analiziran i prikazan kroz različita značenja o kojima nam svedoči. 
Izložba se sastoji od tri dela: arheološkog, umetničkog i participativnog.
Centralni je Arheološki segment koji se sastoji od šest tematskih celina u okviru kojih se nakit posmatra: kao oznaka identiteta, kao statusni simbol, nakit koji nosi apotropejsko značenje i upotrebljava se kao amajlija, zatim kao verski simbol, kao materijalna vrednost i kao zanatski proizvod. 
Drugi segment izložbe, pod nazivom Nakit kao inspiracija nastao je sa željom da nakit iz arheoloških zbirki posluži kao inspiracija savremenim umetnicima. U toku Noći muzeja neki od njih, koji žive i rade u Smederevu (Ana Kosić, Lena Vukašinović, Svetlana Lazarević i Ružica Ilić) demonstriraće nam tehnike izrade nakita sa različitim materijalima.
Treći segment izložbe, pod nazivom Nakit kao uspomena, je participativnog karaktera i rezultat je učešća naših sugrađana. Ovaj segment izložbe biće premijerno i svečano predstavljen u Noći muzeja. Osmišljen je sa željom da omogući publici da učestvuje u stvaranju izložbe. Primerci nakita koji su vezani za neku ličnu priču posetilaca doprineli su drugačijem predstavljanju nakita, dajući mu intimnu notu i značenje uspomena.
 
2. Galerija savremene umetnosti Smederevo

The place where I used to stand (Mesto gde sam stajao )
Izložba umetnika  Mihaela Milunovića
 
Umetnik će se predstaviti koloritnim slikama velikog formata i crtežima. U kompleksnim sadržajima njegovih radova možemo pronaći subverzivno demaskiranje političkih i ideoloških sistema, promišljene beleške svakodnevnih događaja i zamišljenih artefakata. Njegovi simboli svakodnevnice intenzivno svedoče o vidljivim i nevidljivim procesima civilizacijskih promena uz „strepnju o daljoj sudbini ljudske zajednice sve nemoćnijoj u pružanju otpora sopstvenim željama, hirovima i fantazijama.“ Izložba će biti otvorena od 17. maja do 15. juna 2014.
 
3. Centar za kulturu Smederevo

Izložba fotografija učenika OŠ „Dositej Obradović“
Centar za kulturu Vam predstavlja izložbu radova učenika od petog do osmog razreda OŠ „Dositej Obradović“ iz Smedereva.  Izložba se sastoji od 45 fotografija. Selektor radova je Nadica Bogićević, nastavnik likovne kulture
Izložba će biti otvorena od 16.maja do 6. juna 2014. godine.

4. Narodna biblioteka Smederevo

Izložbe knjiga
Pozajmno odeljenje
VELIKI RAT U KNjIŽEVNOSTI. Povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata 1914-2014
VEČNOST ŠTO IZMEĐU NAS JE SADA. Posvećeno stvaralaštvu Tanasija Mladenovića

Naučno odeljenje
LEGAT Dr LEONTIJA PAVLOVIĆA. Povodom 100 godina od rođenja 1914-2014 i proglašenja Legata za kulturno dobro Republike Srbije od velikog značaja
 

Knjižara Narodne biblioteke Smederevo
Izložba knjiga u izdanju Narodne biblioteke Smederevo
 
Ostali programi
SMEDEREVO ČITA. Provedite noć uz knjigu, dnevne novine, revijalnu štampu i časopise u Narodnoj biblioteci Smederevo.
UPIS KORISNIKA U BIBLIOTEKU SA POPUSTOM (500 dinara)

5. Turistička organizacija grada Smedereva
 
Prostorije Turističke organizacije grada Smedereva (Despota Đurđa 27)

Morski i rečni jedrenjaci Zlatka Pajića
Izložba modela brodova smederevskog umetnika i brodomodelara Zlatka Pajića. Vreme održavanja: od 18 do 02 časa

Naivna umetnost Kovačice
Izložba umetničkih radova: Jan Žolnaj i Jozef Havijar. Vreme održavanja: od 18 do 02 časa.

 
Turističko informativni centar
Riznica skrivenog blaga
Neobične tehnike izrade eko suvenira
 
Prezentacija tehnike izrade suvenira DECOUPAGE (Dekupaž)
Ovu zanimljivu tehniku predstavlja smederevska umetnica Marija Jevtić. Vreme održavanja: od 18 do 20 časa.
 
Predstavljanje i izrada eko suvenira
Autori : Jordana Vučić, Tatjana Mišković i Ljiljana Anastasijević (proizvodi od slame, pruća, kože, tkanine i drugih eko materijala )
Izložba je i prodajnog karaktera. 
Vreme održavanja: od 20 do 02 časa.
 
Smederevska tvrđava
Ringišpil kulture
Savremena prezentacija tradicije 

Paviljon u Velikom gradu
Daj mi krila jedan krug –  pevaju, stvaraju i crtaju deca, roditelji i vaspitači PU ,,Naša radost''.
Vreme održavanja: od 18 do 20 časova

Mali grad
Izložba fotografija iz arhiva Turističke organizacije grada Smedereva – predstavljena na način koji oživljava ceo prostor malog grada (šetne staze, stepenice, kule). 
Vreme održavanja: od 18 do 02 časa

Mali grad
Izložba plakata i postera Turističke organizazije grada Smedereva, koja prikazuje ranije aktivnosti na prezentaciji smederevske tradicije i turizma. 
Vreme održavanja: od 18 do 02 časa

Mali grad
Srednjovekovna muzika – emitovanje muzike koja je stvarana i inspirisana srednjovekovnom istorijom preko savremenih uređaja. 
Vreme održavanja: od 20 do 02 časa

Mali grad
Stvaranje savremenog umetničkog dela inspirisano istorijom i tradicijom. Savremena tehnika oslikavanja koju predstavlja muralista Pavle Kukić. 
Vreme održavanja: od 20 do 02 časa

Mali grad
Prezentacija 3D virtuelne šetnje tvrđavom. Prikaz preko video bima sadržaja veb sajta www.smederevskatvrdjava.com 
Vreme održavanja: od 20 do 02 časa

Paviljon u Velikom gradu
Legende smederevskog kraja  i Legenda o zakopanom blagu- prezentuju vodiči iz smederevske tvrđave u saradnji sa neformalnom grupom Kancelarije za mlade pozorišta Ad hok uz logorsku vatru. 
Vreme održavanja: od 22 do 24 časa 

6. PATOS – Pokretni alternativni teatar omladine Smedereva
 
Restoran „Grand“, Trg Republike b.b.
Noć sećanja
Pozorište PATOS vas poziva da u Noći muzeja, u bašti restorana Grand posetite izložbu Ulica sećanja. Izložba je svojevrsna intimna istorija Smedereva sačinjena od porodičnih fotografija, ličnih i gradskih priča našeg grada. Mnogi današnji stanovnici Smedereva nisu rođeni u ovom gradu. Doselili su se u potrazi za poslom, po zahtevu službe, na školovanje, iz ljubavi, mnogi su pronašli utočište od ratnih sukoba i stradanja. Svi ovi ljudi su dragovoljno odabrali da ostanu u Smederevu i budu Smederevci. Ova izložba govori o njima/nama, a pored nje moći ćete da pogledate i projekciju performansa Noć sećanja, koji kroz teatar senki oživljava predstavljene fotografije. Noć muzeja je noć za sećanje, a PATOS će u njoj biti vaš vodič kroz priču o Smederevu i Smederevcima.
PATOS se pridružuje akciji prikupljanja pomoći postradalima i ugroženima od katastrofalnih poplava: u toku Noći muzeja prodavaće se Smederevski kuvar autorki Anđele Vulić i Ane Pašti po promotivnoj ceni od 200 dinara, a sav prikupljeni prihod biće uplaćen na odgovarajući račun Vlade Republike Srbije.
 
7. Istorijski arhiv u Smederevu
 
MEMORANDUM – VIZUELNI INDENTITET JEDNOG  VREMENA
Izložba dokumenata iz fondova Istorijskog arhiva u Smederevu
 
Izložbu čine dokumenti koji u svom zaglavlju sadrže memorandume nekih od najznačajnijih industrijskih, privrednih i drugih subjekata na tlu Srbije u periodu od 1900-1950 godine. Osim što svojim sadržajem predstavljaju važan izvor informacija za sveobuhvatnije tumačenje privrednog i industrijskog razvoja i razmene, njihovo zaglavlje doprinosi boljem sagledavanju likovne estetike tog vremena.
 
8. Kancelarija za mlade Smederevo
 
Mladi slikaju
Program za najmlađe Smederevce ispred prostorija Kancelarije za mlade Smederevo. Program počinje u 18 časova. Dobro došli!

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!