Home Info Veljko i Ana visešampioni Srbije

Veljko i Ana visešampioni Srbije

redakcija

Ni ovaj vikend nije prošao bez medalja za smederevske strelce na najvažnijim domaćim takmičenjima. Veljko Ilić, je vicešampion Srbije u konkurenciji kadeta i 4-ti mlađi junior puškom, a Ana Todorović je vicešampionka Srbije u konkurenciji mlađih juniorki i 4-ta kadetkinja pištoljem. Uz malo sreće do medalje je mogao i Petar Adamović u obe konkurencije pištoljem bio je 4-ti. Odličan nastup je zabeležila i Natalija Tasić, koja je bila osma kadetkinja puškom. Dva četvrta mesta ekipno imaju kadetkinje i mlađe juniorke puškom. Tako su strelci Streljačke družine „Smederevo“ medaljama ukrasili još jednu uspešnu sezonu, možda i najuspešniju u novijoj klupskoj istoriji, u disciplinama sa međunarodnog programa. 

Dve vicešampionske titule i čak šest četvrtih mesta bilans su smederevskih strelaca na Prvenstvu Srbije u streljaštvu, u razvojnom B programu, koje je održano u subotu 4. aprila na strelištu u Sportskoj hali Smederevo. Prvi je zablistao Veljko Ilić, standardnom vazdušnom puškom i sa rezultatom od 601,8 krugova osvojio vicešampionsku titulu u konkurenciji 46 kadeta. Za krug ga je pobedio Đorđe Savić iz Streljačke družine „Oko sokolovo“ iz Kosjerića i revanširao mu se za zlato na Prvenstvu Centralne Srbije, kada je Ilić trujumfovao, a Savić bio drugi. Sva je prilika da su upravo ova dva strelca oni koji će i u budućnosti odlučivati o medaljama na najvažnijim državnim takmičenjima zasigurno u konkurenciji kadeta i da će se vrlo brzo umešati i u borbu za medalje u konkurenciji mlađih juniora, u kojoj trenutno primat drže reprezentativci Srbije Stevan Jovanović iz kragujevačkog „Čika Mate“ i Lazar Kovačević iz Streljačkog kluba „Jagodina 92“. U prilog ove tvrdnje sveodoči činjenica da su se oba kadeta plasirala u finale u konkurenciji 58 mlađih juniora. Ilić je sa petog mesta došao do četvrtog, a Savić je sa četvrtog zauzeo peto mesto u finalu, u kome su prva dva mesta zauzeli pomenuti reprezentativci Jovanović i Kovačević. Treći u konkurenciji kadeta bio je Aleksa Mitrović iz Streljačkog kluba „Novi Beograd Ušće“, a u konkurenciji mlađih juniora iskusni Đorđe Rančić iz Streljačkog kluba „Milorad Mančić Lukanjac“ iz Pirota. 

Do vicešampionske titule došla je i Ana Todorović u konkurenciji 32 mlađe juniorke standardnim vazdušnim pištoljem. Ona se u finale plasirala kao sedma, tokom finala uvek bila u tri vodeće i na kraju osvojila srebrnu medalju, ispred Lee Aleksić iz SK „Novi Beograd Ušće“. Pobedila je nova borska zvezda Malina Stanojković. U konkurenciji kadetkinja medalja joj je izmakla za 2 kruga, bila je četvrta sa 359 krugova. Pobedila je Katarina Maricki iz SK „Živko Relić Zuc“ iz Sremske Mitrovice sa 368 krugova, srebrnu medalju je osvojila Marija Šunjevarić sa 366 krugova, a bronzanu Jelena Todorović sa 361 krugom, obe iz SD „Aleksa Dejović“ iz Užica. 

Do medalje mogao je i Petar Adamović, koji je u obe konkurencije bio četvrti.  U konkurenciji 20 kadeta, izmakla mu je za 3 kruga. Pobedio je Stefan Todorović iz SK „Kolubara“ iz Lazarevca sa 545 krugova, srebrnu medalju osvojio je Stefan Popaživanov iz SK „Kikinda“ sa 543 kruga, a bronzanu Strahinja Ratkov iz SK „Živko Relić Zuc“ iz Sremske Mitrovice sa 532 kruga. U konkurenciji 26 mlađih juniora, Adamović je u finale ušao kao osmi i došao do četvrtog mesta! Veći deo finala je bio u prva tri strelca, ali je snage ponestalo u završnici. Pred odlučujuće hice za ostanak u borbi za medalje, petnaestim i šesnaestim pogodio je 10.00 i 8.9, a Lazar Pantelić iz užičkog „Alekse Dejovića“ dva puta 9,6 i ostao u borbi za medalje i potom osvojio bronzanu, koja je Adamoviću izmakla za 0,1 krug. Pobedu je odneo Stefan Popaživanov iz Kikinde, a srebrnu medalju osvojio je Stefan Todorović iz lazarevačke „Kolubare“.      
Odličan nastup imala je i kadetkinja Natalija Tasić u disciplini standardna vazdušna puška, koja je sa ličnim rekordom od 400,2 kruga bila osma. Aleksandra Vujasin je sa 390,8 krugova bila petnaesta, Jovana Lazić sa 359,7 bila je 33-ća, a Iva Jovanović 37-ma sa 344 kruga. Ekipno su naše kadetkinje bile četvrte sa ukupnim rezultatom od 1104 kruga. Pobedila je ekipa SD „Jedinstvo“ Stara Pazova sa 1235,3 kruga, druge su bile kadetkinje SK „Milorad Mančić Lukanjac“ iz Pirota sa 1164,5 kruga, a treće SD „Pančevo 1813“ sa 1127,3 kruga. U kategoriji mlađih juniorki Tasićeva je bila četrnaesta, Danica Denić je bila 16-ta sa 399,2 kruga, Lazićeva 50-ta, a Jovanovićeva 54-ta. I u konkurenciji mlađih juniorki naše devojke, Tasićeva, Denićeva i Vujasinova, bile su četvrte sa ukupnim rezultatom od 1190,3 kruga, u konkurenciji 9 ekipa. I u konkurenciji mlađih juniorki izdominirala je ekipa „Jedinstva“ iz Stare Pazove, drugo mesto osvojile su mlađe juniorke SK „Mladost“ iz Inđije sa 1197,2 kruga, a bolje od naših devojaka za 3,4 kruga bile su mlađe juniorke SK „Novi Beograd Ušće“.

Naši kadeti, Veljko Ilić, Ivan David i Uroš Ćorović, bili su deveti ekipno, a mlađi junori, Ilić, Pavle Marković i Ćorović, osmi. Pojedinačno, nastupio je i Luka Jevtić, koji je sa 541,3 kruga bio 37-mi kadet i 49-ti mlađi junior, David sa 532,6 krugova bio je 42-gi kadet i 54-ti mlađi junior, a Ćorović sa 524,3 kruga 44-ti kadet i 56-ti mlađi junior. U konkurenciji mlađih juniora Pavle Marković je bio 24-ti sa 584,5 krugova. 

Pored medalja, plaketa, pehara i diploma, koje su uručivali Siniša Mašović, predsednik Streljačkog saveza Srbije i Smedereva, i predsednik Upravnog odbora Streljačke družine „Smederevo“ i Nebojša Relić, potpredsednik Sreljačkog saveza Srbije, najbolji strelci u pojedinačnoj konkurenciji dobili su i robne nagrade, kvalitetne dijabole nemačkog proizvođača H&N sport, koje je obezbedio Streljački savez Srbije, i to 3 kutije za prvo mesto, dve za drugo i jedna za treće. S obzirom da je takmičenje održano u Lazarevu subotu, na dečiji praznik Vrbicu, a da su najmlađi srpski strelci, njih 170 iz 28 klubova, već u ranim jutarnjim časova došli na smederevsko strelište, Streljačka družina „Smederevo“ je prvih petoro u svakoj kategoriji darivala sa zvončićima vezanim na trobojku, koji takođe simbolišu pobedu, života nad smrti. Tako je svečano i na Strelištu u Smederevu proslavljena Vrbica, praznik dečje radosti. Hristos, polazeći u Jerusalim, rekao je: „Pustite decu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko“, a budućnost srpskog streljaštva leži u rukama ovih mladih sportista. 

Posle Uskršnjih praznika, Streljačka družina „Smederevo“ 18. aprila biće domaćin Prvenstva Centralne Srbije u C programu, a 21. aprila biće održano Republičko školsko prvenstvo u streljaštvu. 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!