Home InfoDruštvo Veliko čišćenje malih divljih deponija u Vranovu

Veliko čišćenje malih divljih deponija u Vranovu

by redakcija1

Juče je u Vranovu je organizovana akcija čišćenja sela i delimične sanacije jedne manje divlje deponije.  Simboličnim nazivom “Veliko čišćenje malih divljih deponija”. Ova akcija predstavlja prvu fazu realizacije projekta “Smeće u vreće – za Vranovo bez divljih deponija”.

Projekat sprovodi Aktivističko udruženje KUD Vranovo, MZ Vranovo, kao i Osnovna škola “Dositej Obradović” iz Vranova kao partneri na projektu.

Ideja je nastala u okviru inicijative “Menjamo zajedno”, finansijski podržane od strane aktivističkog centra GRAD iz Smedereva.

Zahvaljujući podršci JKP “Zelenilo i groblja” Smederevo, koje je ustupilo tri svoja kamiona i deo ljudstva, kao i firmi “Braća Basić”, koja je sa svojom mašinom za utovar smeća takođe učestvovala, ispunjeni su svi predviđeni ciljevi. Njima su, organizatori veoma zahvalni na velikoj pomoći bez koje ne bi ni bilo moguće realizovati akciju.

Delimično je sanirana divlja deponija kod ciglane u blizini sela i kompletno očišćen prostor oko pošte i doma kulture u Vranovu.

S obzirom na zastupljenost i ozbiljnost ekološkog problema divljih deponija, koji pre svega proizilazi iz nedostatka osnovne komunalne infrastrukture koje u Vranovu, a što je gorući problem i u ostalim selima u Smederevu, jasno je da ova akcija ima tek simboličan značaj.

Ipak, njen, kao i cilj celokupnog projekta “Smeće u vreće – za Vranovo bez divljih deponija” je jasan. To su podizanje ekološke svesti kod ljudi, kao i pokretanje pitanja što bržeg sprovođenja sistemski održivog rešenja u vidu sistema komunalne infrastrukture, čime bi problem divljih deponija, uz sanaciju istih, trajno bio rešen – poručuju aktivisti.

U okviru tog projekta biće održana i projekcija kratkog ekološkog dokumentarnog filma o problemu sa kojima se usled divljih deponija, susreću stanovnici u Vranovu, a u produkciji SDCafe-a.

Takođe, predviđena je i tribina na kojoj bi od strane nadležnih iz Gradske uprave bilo predstavljeno održivo rešenje koje se tiče komunalne infrastukture i sanacije svih postojećih divljih deponija.

Na kraju, učenici Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Vranova održaće ekološku radionicu.

Slične vesti

1 comment

Smederevac 06.12.2023 - 15:46

Kasno J. Beč na ..Kosovo stiže..

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!