Home InfoKultura ANIP – vicešampion države

ANIP – vicešampion države

by redakcija1

U organizaciji Saveza folklornih ansambala Srbije održan je treći Republički festival folklornih ansambala. Učestvovali su predstavnici 18 kulturno – umetničkih društava koji su bili najbolji nakon kvalifikacija na međuokružnim smotrama u pet gradova.

Domaćini međuokružnih smotri su bili Novi Pazar, Inđija, Gračanica, Užice i Smederevo.

Na smotri u našem gradu, Ansambl narodnih igara i pesama „Smederevo“, koji funkcioniše kao radna jedinica Centra za kulturu, ostvario je plasman u finale republičkog festivala.

Nastupom na drugoj finalnoj večeri, ANIP je osvojio više specijalnih nagrada i Zlatnu plaketu. Nagrada za najboljeg instrumentalnog solistu na izvornom instrumentu pripala je članu narodnog orkestra ANIP-a, Stefanu Stankoviću.

Za najbolji aranžman nagrađena je koreografija „Svadbeni običaji iz Pirota“, ujedno nagrađena i za najbolji istraživački rad primenjen u koreografiji.

Smederevcima je pripala i nagrada za najbolje osmišljeni program, kao i Zlatna plaketa za osvojenih 97,5 bodova što im je, u ukupnom plasmanu, obezbedilo drugo mesto i novčanu nagradu od 80.000 dinara.

Pobednik festivala je KUD „Branko Radičević“ iz Beške sa osvojenih 98,5 poena, a treće mesto je osvojio KUD „Soko“ iz Inđije sa 96,5 poena.

Stručni žiri činili su eminentni stručnjaci i poznavaoci našeg foklora, tri koreografa zadužena za ocenu igre i programa u celini, dva etno-muzikologa zadužena za ocenu muzike i pesme i etnolog zadužen za ocenu nošnje i prikaza običaja – napominju iz Ansambla narodnih igara i pesama Smederevo.

FOTO: CZKS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!