Home Zanimljivosti Uskoro nove cene lekova?

Uskoro nove cene lekova?

by redakcija

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović zatražila je da se hitno odrede cene za 520 medikamenata da bi se ti lekovi pojavili u apotekama, prenose Večernje novosti.

Prema saznanjima Večernjih novosti, iako su proizvođači u više navrata tražili da se cene medikamenata usklade sa rastom kursa evra, one se za 520 lekova iz te grupe obračunavaju po starom kursu od 99,29 dinara.

Cenovnik bi, kako se navodi, trebalo da bude na dnevnom redu Vlade Srbije 16. avgusta, ali postoji mogućnost da odluka o cenama lekova bude odložena za još nedelju dana, pišu Novosti.

Iako je srednji kurs evra juče iznosio 119 dinara, u Ministarstvu zdravlja tvrde da ne mogu da utiču na kurs po kome će se cene lekova određivati. Kako je Kuriru rečeno u Minitarstvu zdravlja jedan od prvih problema s kojima se suočila ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović jeste taj što za preko 500 lekova nije formirana cena. „To će biti rešeno vrlo brzo. Što se tiče kursa, Vlada Srbije jedina može da menja kurs evra po kojem se vrši obračun i kad to bude uradila, to će važiti za sve proizvode, pa i za lekove,“ rečeno je Kuriru u Ministarstvu zdravlja.

Međutim, proizvođači najavljuju da problem neće biti rešen jer zbog razlike između obračunskog i stvarnog kursa gube 20 odsto.

U toj grupi lekova su "brufen" sirup za decu, antibiotici i kortikosteroidi u obliku masti, "lasiks" za izbacivanje tečnosti, sedativ "lorazepam", neki citostatici, ali i 100 inovativnih lekova.

„Ako se tako obračunava, cene lekova će biti toliko niske da se proizvođačima neće isplatiti da ih puste na tržište. Zbog nerealnog kursa, farmaceutska industrija bi na prodaji lekova trpela gubitke od 20 odsto i uz 10 odsto popusta na lekove, o čemu smo se dogovorili s RFZO, gubitak u poslovanju ne bi mogao da se izdrži. To će dovesti do nestašice lekova na tržištu, a može uticati i na odluku proizvođača da se povuku sa srpskog tržišta,“ rekao je za Kurir Bojan Trkulja iz Udruženja inostranih farmaceutskih kompanija „Inovija“.

On ističe da su domaći farmaceuti izračunali da zbog obračuna lekova po kursu od 99,3 dinara godišnje gube više od 100 miliona evra.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!