Home Info Usevi i hrana koji su bili poplavljeni nisu za ishranu!

Usevi i hrana koji su bili poplavljeni nisu za ishranu!

by redakcija

Sve poljoprivredne kulture koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa (zasadi različitih vrsta povrća, voće i druge poljoprivredne kulture, kao i poljoprivredni proizvodi uskladišteni u ambarima, trapovima) ne treba koristiti za ishranu obzirom da pored mogućnosti kontaminacije bakteriološkim izvorima zagađenja postoji i mogućnost hemijskog zagađenja.

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine obavlja intezivne kontrole i sprovodi sve potrebne mere iz svoje nadležnosti, kako u poplavljenim područjima tako i u ostalim delovima Republike Srbije. 

U toku su kontrole porekla voća i povrća na kvantaškim i zelenim pijacama. 

Uspostavljena je puna saradnja sa kriznim štabovima u cilju pravovremenog obaveštavanja stanovništva a posebno poljoprivrednih proizvođača. Inspekcija aktivno obilazi ugrožena područja, prikuplja podatke, informiše poljoprivredne proizvođače o preporukama Instituta za javno zdravlje i nalaže sprovođenje potrebnih mera. 

Na terenu se preduzimaju mere kako na osnovu informacija prispelih iz kriznih štabova, ali i po pozivu građana. 

Podsetimo, fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, juče je na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje upozorila poljoprivredne proizvođače koji se vraćaju na svoja imanja sa kojih se voda povlači, da ne ubiraju useve poljoprivrednih kultura koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa i ne koriste ih za ishranu u cilju sprečavanja pojave crevnih zaraznih bolesti.

Izvor: mpzzs

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!