Home InfoHronika US STEEL KUPUJE NELEGALNU RUDU?

US STEEL KUPUJE NELEGALNU RUDU?

by redakcija

Iako srpski zakon zabranjuje da bilo koja firma bez odobrenja države vadi rudna i mineralna bogatstva, u Srbiji posluje firma koja potpuno nelegalno vadi magnezit, sazneje “Akter”. Naime, kompanija “MG Serbien” već godinama kopa ovaj mineral iz rudnika “Bela stena” kod Baljevca, iako nikada nije dobila eksploatacionu dozvolu za taj posao, niti državi plaća taksu. Da stvar bude još čudnija “MG Serbien” bez ikakvih problema prodaje magnezit, i to renomiranim kompanijama kao što je američki “US Steel”.

Francuska firma “SCMM Rene Aumas” je još 2005. godine kupila rudnik i topionicu magnezijuma “Bela stena” koji je do tada bio u stečaju i nije radio prethodnih pet godina. Kasnije je taj rudnik preimenovan u “MG Serbien”. Međutim, kako kaže izvor “Aktera” koji je upoznat sa dešavanjima u baljevačkom rudniku, bez obzira na to što je francuska firma kupila rudnik ona nije dobila dozvolu za eksploataciju magnezita.

“Kada  je ‘MG Serbien’ kupio ‘Belu stenu’ oni su od države dobili dozvolu samo za eksploataciju dolomita, ali ne i magnezita. U Srbiji trenutno samo kraljevački ‘Magnohrom’ ima licencu za eksploataciju magnezita. ‘MG Serbien’ nikada nije podneo zahtev za dobijanje dozvole za vađenje magnezita, ali istovremeno nije plaćao ni državi taksu za eksploataciju tog metala. Bez obzira ko je vlasnik zemljišta, niko ne može da vadi bilo koju rudu bez dozvole države. Tako da u ovom slučaju ‘MG Serbien’ nema pravo da vadi magnezit i on ga praktično krade od države”, kaže naš sagovornik.

DRŽAVA ŠALJE INSPEKCIJU U "MG SERBIEN"
Iako Mihajlo Dvojaković, vlasnik “MG Serbien” tvrdi da plaća državi taksu za vađenje magnezita, kako smo saznali u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog to nije tačno. Državni sekretar za rudarstvo Zlatko Dragosavljević u izjavi za Akter kaže da će u toku ove nedelje poslati rudarsku inspekciju da ispita da li ima nelegalne eksploatacije magnezita. “Trenutno nisam u mogućnosti da vam kažem ko je nosilac prava eksploatacije magnezita na tom nalazištu jer je pravnik koji je zadužen za to na putu. Ali znam da “MG Serbien” nikada nije tražio dozvolu za to. Kada se vrati pravnik moći ću da vam kažem i da li je “MG Serbien” nasledio pravo eksploatacije od “Bele stene” posle privatizacije. Trenutno znam samo da “MG Serbien” već godinama ne plaća taksu za vađenje magnezita i da je država toj kompniji slala dve opomene zbog toga. Ali da bi proverili sve navode koje vi imate u toku ove nedelje ćemo poslati rudarsku inspekciju i pregledaćemo dokumentaciju i ako utvrdimo da je bilo šta nelegalno, kaznićemo počinioce a vas ćemo obavestiti o tome šta smo otkrili”, rekao je Dragosavljević.

“Magnohrom” kao nosilac prava eksploatacije može da ovlasti pojedine firme koje se bave rudarstvom da mu pruže uslugu vađenja magnezita, ali kako saznajemo “Magnohrom” nije ovlastio “MG Serbian” da to radi.

Sagovornik “Aktera” kaže da je Zakon o rudarstvu jasan i da se kod “MG Serbien” očigledno radi o kršenju zakona.
“To vam je isto kao da kupite bušilicu, počnete da bušite na nekom zemljištu i počnete da vadite naftu. Pravo da to radi je od države dodeljeno samo NIS-u i ako bi bilo ko drugi to radio, pa makar i na sopstvenom zemljištu, kršio bi zakon. Isti slučaj je i sa magnezitom. Ne mogu da verujem da država dozvoljava da joj neko bukvalno krade magnezit. Još gore je ako ne zna da se to dešava jer ‘MG Serbien’ taj magnezit prodaje i takvim kompanijama kao što je ‘US Steel’ iz Smedereva”, kaže naš izvor.

Vlasnik rudnika “MG Serbian” Mihajlo Dvojaković kaže da su sve informacije o njihovom nelegalnom vađenju magnezita dezinformacije. On u izjavi za “Akter” navodi da su prilikom kupovine rudnika “Bela stena” nasledili i eksploataciona prava na magnezit i dolomit.

“’Bela stena’ je imala pravo na eksploataciju magnezita i mi smo čim smo kupili taj rudnik dobili i njihovu licencu za eksploataciju. Plaćamo i takse državi, ali trenutno ne mogu da vam kažem koliko. Koliko znam u toku je izrada zakona kojim će se odrediti kolike će se takse plaćati za pojedine eksploatacije. Magnezit prodajemo samo na domaćem tržištu, a jedan od kupaca jeste i ‘US Steel’”, kaže Dvojaković.

Međutim, kako smo saznali u “Magnohromu” dok je “Bela stena” bila u sastavu te firme ona je eksploatisala magnezit, a kada se ovaj rudnik odvojio eksploataciono pravo ostalo je na “Magnohromu”.

“’Bela stena’ je  u početku bila u sastavu ‘Magnohroma’, ali se kasnije odvojila. Posle odvajanja oni više nisu imali pravo na eksploataciju magnezita. I dan-danas u katastru eksploatacionih polja piše da ‘Magnohrom’ jedini ima pravo na vađenje magnezita sa dva polja Linjača i Borova glava koji se nalaze u sastavu rudnika ‘Bela stena’”, kaže naš izvor iz “Magnohroma”.

“Akter” je kontaktirao i “US Steel” iz Smedereva kako bi saznao od koga kupuju  magnezit, u kojoj količini i koliki je godišnji promet. Međutim, kako su nas obavestili iz te kompanije, nisu bili u mogućnosti da nam na ova pitanja odgovore do zaključenja ovog broja.

Izvor: Akter

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!