Home InfoDruštvo Urađena drenaža oko Crkve Uspenja presvete Bogorodice

Urađena drenaža oko Crkve Uspenja presvete Bogorodice

redakcija

Na inicijativu starešine hrama Uspenja presvete Bogorodice u Smederevu, protojereja Željka R.Đurića, u drugoj polovini oktobra tekuće godine urađena je nova drenaža oko crkve kako bi se obezbedila njena zaštita od podzemnih i atmosferskih voda koje se slivaju s Karađorđevog brda i nalivaju okolno zemljište i temelje srednjevekovnog hrama.

U Izveštaju o preliminarnim merenjima vlage Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd iz marta 2013. godine, konstatovano je da su mape dubinske i površinske distribucije vlage u zidovima pokazale porast u nivou trotoara, što je posledica prodiranja vode sa spoljne strane, kao i neadekvatnog odvođenja atmosferskih voda. Crkva je zatim obezbedila finansijska sredstva za izradu nove drenaže oko hrama i ove jeseni se pristupilo realizaciji radova pod stalnim konzervatorskim nadzorom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo jer se radio o spomeniku kulture od velikog značaja. 

Nova drenaža oko crkve planirana je na trasi stare, izvedene sredinom sedamdesetih godina XX veka. Nakon uklanjanja postojećih drenažnih cevi utvrđeno je da je kota temelja crkve u jugo-zapadnom uglu niža od ranije izvedene drenaže, što je uslovilo spuštanje dna drenažnog kanala za 50cm u odnosu na zatečeno stanje. Izvedena su i dva sabirna-reviziona šahta na oba ugla drenažnog kanala sa zapadne strane crkve, a po završetku radova je na plato oko crkve vraćeno popločanje.

Izvor: http://spomenicikulture.org.rs

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!