Home Info UNS zabrinut zbog diskriminacije medija

UNS zabrinut zbog diskriminacije medija

by redakcija

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je zabrinuto zbog sve brojnijih slučajeva da lokalne vlasti diskriminišu medije.

UNS navodi u saopštenju da su mu se obratili novinari iz Smedereva, Lučana i Prijepolja koji navode da ne dobijaju pozive čelnika gradova i opština na događaje od javnog interesa, kao i da vlast ne želi da odgovara na njihova pitanja, prenosi Beta.

Kako je za UNS rekao direktor produkcije portala Glas zapadne Srbije Gvozden Nikolić "predsednik Privremenog organa Opštine Lučani, privilegovanjem jednog medija, vrši otvorenu diskriminaciju velikog broja drugih koji izveštavaju sa područja Dragačeva i Moravičkog okruga".

"Već nekoliko meseci ne možemo da dođemo ni do jedne informacije o radu Opštine Lučani. Pozive za događaje ne dobijamo, a kada nosioce vlasti zovemo za izjavu, oni nam spuste slušalicu. Navode kako su sednice Privremenog organa otvorene, a nikada ne dobijamo ni poziv niti obaveštenje da će sednica biti održana kako bismo mogli da prisustvujemo", rekao je Nikolić.

Dodao je da je situacija ista u Prijepolju, "gde, bez odobrenja predsednika Opštine, niko ne sme da daje izjave novinarima"œ.

UNS-u je u Privremenom organu Opštine Lučani rečeno da "novinari ne dobijaju pozive jer u Opštini ne postoji osoba zadužena za odnose sa medijima".

"Kada nam bude odobreno da imamo zaposlenog koji će se baviti medijima, stanje će biti bolje", rekao je član Privremenog organa Jovan Kovačević.

U Smederevu, prema navodima tamošnjih novinara, gradonačelnica Jasna Avramović informacije o događajima važnim za javnost, kao i izjave o radu vlasti, ne želi da daje dopisnicima Politike, Blica, Večernjih novosti i Informera.

UNS-u su smederevski dopisnici rekli da je juče na otvaranju vrtića bio ministar rada Aleksandar Vulin, ali da poziv nisu dobili dopisnici ta četiri medija, kao ni novinar agencije Beta.

U Smederevu je UNS-u rečeno da je "gradonačelnica otputovala, a u skupštini grada nema nikoga ko bi mogao da razgovara sa medijima".  Udruženje je podsetilo da je više puta do sada upozoravao gradonačelnicu Smedereva na kršenje slobode javnog informisanja u ovom gradu.

UNS je pozivao nosioce javne vlasti da prekinu takvu praksu i da poštuju Zakon o javnom informisanju i medijima, po kojem se "sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja".

Zakon propisuje i da je "zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj
opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu".

UNS je podsetio i da je dužnost novinara, propisana Kodeksom novinara Srbije, da od nosilaca javnih funkcija kontinuirano traže odgovore na pitanja od interesa za javnost, čak i kada oni odbijaju da na njih odgovore.

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!