Home InfoDruštvo UNS poručuje: Pronađite ubice novinara

UNS poručuje: Pronađite ubice novinara

by redakcija1

Udruženje novinara Srbije, kolege dopisnika “Večernjih novosti” iz Jagodine, Milana Pantića koji je ubijen pre 22 godine, organizovali su protest ispred Tužilaštva za organizovani kriminal.

Naime, ovo Tužilaštvo više od godinu dana razmatra da li će preuzeti nadležnost u slučaju ubistva Pantića. Njegova porodica, medijska zajednica i srpsko društvo, predugo čekaju pravdu – navodi se u saopštenju UNS-a ovim povodom.

Potpredsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Olivera Milošević podsetila je da je Milan Pantić ubijen u ulazu zgrade u kojoj je živeo, nekoliko koraka od svog stana, i to, kako je dodala, samo zato što se usudio da radi svoj posao.

„Kada se prošle godine ‘predmet Pantić’ iz Jagodine preselio u Beograd, javio se tračak nade da će pravda ipak stići ubice i nalogodavce. A šta imamo nakon 15 meseci? Ništa. Mrtav slučaj“, istakla je Milošević.

Svaki put, kada je UNS pitao TOK da li će preuzeti slučaj, dobijao je odgovor da se razmatra obimna dokumentacija i da odluka još nije doneta. Za izjašnjenje, kazali su UNS-u, ne postoji zakonski rok koji ih obavezuje, ali su dodali „da će se truditi da to bude što pre“.

Kada je to ‘što pre’ i koliko je još vremena potrebno? Da li je 15 meseci malo za odluku o nadležnosti? Možete li obavestiti javnost dokle ste stigli i gde je zapelo? Izađite i recite gde su vas odveli svi materijalni dokazi koji su vam dostavljeni!

Znamo da ste svesni, baš kao i mi, da je jedina mogućnost da se ovo ubistvo reši ako preuzmete slučaj i sprovedete istragu. Da li to neko sprečava? Ko? Zbog čega? Tražimo i tražićemo odgovore!“, rekla je Milošević.

Takođe je dodala da nekažnjivost zločina ne sme postati normalnost u ovom društvu i podsetila i na to ubice Slavka Ćuruvije nisu pronađene 24 godine, a da okolnosti smrti Dade Vujasinović nisu razjašnjene tri decenije. Istovremeno, niko nije odgovarao za ubistva i kidnapovanja novinara i medijskih radnika između 1998. i 2005. godine na Kosovu i Metohiji.

Milošević je podsetila i da pet godina nije doneta pravosnažna presuda za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, kao i da još uvek nije pronađena osoba koja je postavila bombu na prozor novinara Dejana Anastasijevića.

„Nekažnjivost zločina podgreva atmosferu za nove napade na novinare. Zato poručujemo – nećemo odustati od borbe da se kazne ubice naših kolega!“, istakla je Milošević.

Član Uprave UNS-a Miljan Vitomirović pročitao je na protestu tekst Rezolucije koju je u junu prošle godine, na predlog UNS-a, usvojila Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Rezolucijom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi posle više od dve decenije bili otkriveni i kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

U Rezoluciji se, između ostalog, ističe da je Komisija za istraživanje ubistava novinara, kao telo koje ima mandat Vlade Srbije, svoj rad okončala i da je policijska istraga ukazala na nalogodavce i izvršioce ubistva novinara Milana Pantića.

Vitomirović je na kraju protesta Tužilaštvu za organizovani kriminal predao Zahtev UNS-a za pokretanje postupka u slučaju ubistva Pantića, zajedno sa Rezolucijom Međunarodne federacije novinara.

FOTO: UNS 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!